KRIZA MLADIH GODINA GALE SVILAN

Osvojila je titulu najseksi Hrvatice, a iskustvo je bilo grozno! 'Postala sam glavna sprdancija, forumi su gorili, prozvali su me propalom starletom!'


Gala Svilan
23.07.2019.11:00
Osvojila je titulu najseksi Hrvatice, a iskustvo je bilo grozno! 'Postala sam glavna sprdancija, forumi su gorili, prozvali su me propalom starletom!'
Ivana Nobilo/CROPIX

sažeto

Gala Svilan u ovotjednoj kolumni osvrće se na titulu najseksi Hrvatice koju je osvojila tijekom svojih srednjoškolskih dana


Gala Svilan
23.07.2019.11:00

Kažu ljudi da seksi nije stvar izgleda, već stava. Ženski časopisi pokušavaju ti prodati životnu mudrost kako ljepota dolazi iznutra. Da se razumijemo, lažu više od svih tvojih bivših zajedno. Bila sam kod gastrologa i moj želudac nije lijep prizor. Osim gastrologa, prošla sam i jedno neugodno iskustvo koje me naučilo samopouzdanju. Dok sam bila klinka, u srednjoj i pubertetu, zadesio me jedan čudan telefonski poziv. Čekala sam u predvorju MUP-a da preuzmem svoju vozačku dozvolu iliti svoju doživotnu pretplatu na parking kazne. Imala sam višak prišteva, kila, nesigurnosti te manjak pameti i iskustva. Esencijalne dodatke koji dolaze u tim godinama.

Tog dana nazvali su me iz redakcije jednog mjesečnika i obznanili mi kako sam izabrana kao jedna od 100 najzgodnijih Hrvatica. Ta godišnja top lista bila mi je dobro poznata jer se to posebno izdanje novina vječno povlačilo po klupama moje srednje škole. No, nije mi bila poznata i činjenica od kud me znaju, kojem luđaku je ta ideja pala na pamet i od kud im moj broj? Te detalje mi nisu otkrili, kao što mi nisu željeli otkriti niti na koje mjesto su me smjestili. Novinarka me zamolila samo jednu stvar.

'Bi li mogla skoknuti jedan dan do nas da te na brzaka fotkamo. Imamo samo jednu tvoju fotku u arhivi i stvarno je loša. Bit će zabavno, obećajem!' Photoshoot? Srednjoškolskoj budali poput mene tada se to činilo kao zabavna ideja. Spoiler alert: snimanja su užasno dosadna, a još manje su zabavne nesigurnosti koje sam razvila nakon što me realnost ošamarila.

Došao je tako i dan fotkanja i moje spoznaje da jedino seksi što posjedujem je baterija mobitela na 69%. Ispostavilo se da to snimanje neće nalikovati onom za fotku na vozačkoj dozvoli. Niti da ću biti sama.

Našla sam se u studiju ispunjenom profesionalnom rasvjetom, garderobom, frizerima i vizažistima. Također sam se našla i u društvu drugih žena, javnih ličnosti čiji je seksepil navirao iz očiju. Njihove noge bile su duže od mene same, a moje cice su naspram njihovih izgledale kao optička varka. Shvatila sam da moje petice u školi neće biti od pomoći naspram njihovih petica na ovom snimanju.

Ovo nije samo bilo moje prvo fotkanje u životu, već i prvi put da sam obula štikle i na lice nanijela nešto više od Labella. I dan danas sam uvjerena da je to najveća količina make-up kojeg sam ikada imala na faci.

Ukratko, izgledala sam kao natapirana pudla. Ona cirkusna, kojoj još navuku i šljokičastu haljinu dok izvodi trikove. No, fotograf nije bio baš oduševljen mojim trikovima i modeling sposobnostima. Nikada neću zaboraviti riječi kojima je pokušavao izvući barem malo emocija iz socially awkward klinke. 'Ti s tigrica! Ti si lavica! Razljuti se! Budi divlja RRROOOARR!' (Žao mi je što nemam tu snimku, da jednog dana mogu pokazivati za primjer djeci kada ih lupi pubertet).

Završio je tako taj photoshooting, koji je više nalikovao skrivenoj kameri negoli snimanju za seksi Hrvaticu. No, ono što nije završilo je moja sramota. To me tek čekalo. Dan kada sam primila novine u ruke je također i dan kada sam pokupila svoju prvu kaznu za prebrzu vožnju. Stisla sam gas kako bi prva stigla u školu i sakrila sve primjerke novina u nadi da ih nitko neće vidjeti. Očekivala sam minijaturnu sliku na zadnjoj stranici. Dobila sam naslovnicu i prvo mjesto. Lijevo i desno od mene stajale su dvije nemoralno zgodne djevojke, uz koje sam izgledala elegantno ko' kuhinja iz Emmezete. (Ako mi urednik izvuče sliku iz arhive, ovim putem, javno i pismenom se obvezujem da ću ga naći i likvidirati.)

Postala sam Najšpeksi Hrvatica!

Postala sam i glavna sprdancija u školi i svim svojim prijateljima. Ostala sam i do dana današnjeg. Redovno me podsjećaju da ako se ne vratim na najseksi listu, više mi neće biti prijatelji, a na poslu su me prozvali propalom starletom. Jer čemu prijatelji, ako ti dozvole da zaboraviš na svoje glupe životne odluke?

Iako je danas to fotkanje izvor zabave, tada je bilo izvor nesigurnosti. To je vrijeme kada društvene mreže još nisu zaživjele, ali su forumi gorili od komentara. "Komplimente" koje sad kao klinka pročitala na tim stranicama bili su kreativniji od predizbornih obećanja. Taj doživljaj vam najzornije mogu opisati ovako: probudite se jednog dana i otkrijete da vam je podarena supermoć čitanja misli drugih ljudi. Od sada možete čuti svako pozitivno, ali i negativno mišljenje koje imaju o vama. U životu, rijetko tko ima priliku saznati svako nefiltrirano mišljenje drugih o sebi, da sazna trač koji mu se priča iza leđa. Da mu u facu bude bačeno potpuno iskreno i oguljeno mišljenje. Tu "supermoć" je meni podarilo internetsko bespuće i danas sam mu zahvalna, iako na početku nije bilo zabavno. Ne postoji više komentar ili uvreda koje će me dotaknuti. Vjerujte mi, čula sam ih sve.

 
 
 
View this post on Instagram

#nomakeup #nofilter

A post shared by Gala Svilan (@gigaguns) on Jan 4, 2018 at 12:47am PST

Osim kreativnih komentara, često su se na tapeti našla i kreativna pitanja: je li to namješteno? Je l' ti tata platio? Možda ne postoje glupa pitanja, ali postoje glupi ljudi. Mućnite malo glavom. Što mislite, kakva naslovnica će biti prodavanija? Ona na kojoj netko tvrdi da je Nikolina Pišek najseksi ili ona na koju pukneš neku nepoznatu, iritantnu i tobože privilegiranu klinku? Ljubav neće prodati novine, ali će ih zato hejt prodati u rekordnom broju.

Iako je naslovnica Najšpeksi Hrvatice možda bila namijenjena da me prenamjeni u neku voditeljicu ili pjevačicu, mene je ipak samo oblikovala u osobu s viškom kilograma i samopouzdanja. Otkrila sam da duže mogu pod vodom nego na dijeti i da će mi Bog prije odgovoriti na molitvu negoli simpatija na poruku. I da me usprkos tome, boli klitoris.

Pouka priče? U životu treba imati sreće, ali i cice.

Gala Svilan

Nikolina Pišek

newsletter

Prijavite se na Newsletter