Bubble štivo

'On kaže/ona kaže' psihološki je triler u kojem treba polagano uživati


100posto
31.03.2018.13:00
'On kaže/ona kaže' psihološki je triler u kojem treba polagano uživati
Promo

sažeto

Novi, napeti hit o kojem će se još puno pričati


100posto
31.03.2018.13:00

Pomrčina Sunca, kako ćete naučiti u ovom romanu, privlači brojne obožavatelje koji putuju na najbolje lokacije kako bi svjedočili fenomenu. Okupljaju se na internetskim forumima i društvenim mrežama te u avanturu kreću oboružani detaljnim kartama Sunčeva sustava. Takvi lovci na pomrčine, vrlo posebna sorta ljudi, predstavljaju pozadinu neobičnog i vrlo inovativnog romana On kaže/ona kaže autorice Erin Kelly.

Priča obiluje uzbuđenjem što ga izaziva promatranje pomrčine, ali također je riječ o psihološkom trileru o modernom braku čija radnja zadire duboko u opsesije, tajne i stav o stravičnom činu silovanja. Ta kombinacija nesvakidašnjeg prirodnog fenomena i mraka koji se razvija u likovima nevjerojatno je učinkovita u stvaranju atmosfere. Pročitali smo stvarno puno psiholoških trilera, ali još nismo naišli na ovakav spoj.

Spomenute lokacije za promatranje pomrčine za sobom povlače i najbolje festivale. Oni često izgledaju kao neka moderna verzija house-Woodstocka. Veliki zvučnici, plesni ritmovi i koja tabletica čine ljude sretnima. Ali ne uvijek. Christopher "Kit" i njegova djevojka Laura slave pomrčinu Sunca 1999. godine na jednom od festivala i ondje zateknu muškarca kako naizgled napastuje Beth, djevojku koju prvi put vide. Njihovo kasnije svjedočenje na sudu pridonese osudi nasilnog mladića, Jamieja. No to svjedočenje nije u potpunosti bilo iskreno…

Promo

Bethina zahvalnost prema Kitu i Lauri poprimi neobičan zaokret kada im se uplete u život želeći se s njima sprijateljiti. Često prespava kod njih darujući im skupe darove iako nije u zavidnog materijalnog statusa. Situacija pomalo izmiče kontroli, te je par primoran preseliti se na anonimnu adresu i promijeniti svoja imena. Njihov novi, pritajeni život pun je tjeskobe i straha od otkrivanja. To posebno utječe na Lauru koja je u drugom stanju i vrlo je osjetljiva.

U knjizi se naizmjence prepričavaju događaji iz 1999. godine te oni petnaest godina poslije kada su Kit i Laura u braku i čekaju blizance. Ipak, cijelo to vrijeme, Bethina sjena nadvija se nad parom koji strepi da će ih, usprkos svim mjerama opreza, uspjeti pronaći. No sada se bliži nova pomrčina, a najbolje mjesto za promatranje jesu Ferojski otoci. Kit, koji život smatra „dosadnim dijelom između pomrčina”, namjerava ići, a Laura ostaje kod kuće zbog uznapredovale trudnoće. Ali prošlost će se nametnuti sadašnjosti još jednom nam dokazujući da od svojih činova nikada ne možemo pobjeći. Kotač karme se okreće i ne štedi nikoga…

Roman On kaže/ona kaže teče vrlo efektnim tempom u kojem nema žurbe, učinkovito prikazujući razdoblje nakon zločina te način na koje se laži mogu razviti u nezamislivo nasilje i mržnju. Smjenom godina o kojima se pripovijeda i perspektiva, On kaže/ona kaže donosi cjelokupan pogled na svoje likove i njihove promjene. Svaki dio radnje nepredvidljiv je, a posebice šokantni završetak. Iako knjiga slijedi sporiji tempo od uobičajenog u trilerima, čitatelj je prikovan za tekst jer je napetost gotovo opipljiva. (Stilus, 99,00 kn)

knjiga

bubble štivo

recenzija

Erin Kelly

newsletter

Prijavite se na Newsletter