UKRAŠAVANJE BEZ PROBLEMA

Okitite bor tako da bude najljepši do sada


Iris Hazler
19.12.2017.19:00
Okitite bor tako da bude najljepši do sada
iStock

sažeto

Tijekom božićnih praznika nezaobilazan ukras je okićeni bor


Iris Hazler
19.12.2017.19:00

Božićno drvce je simbol Božića, a povijest ukrašavanja seže još u daleko 16. stoljeće.

 

A post shared by Laura Fremont (@laurafremont1) on Nov 28, 2017 at 4:13am PST

Navodno se prvo božićno drvce kakvo danas prepoznajemo pojavilo u Alzaku u Njemačkoj davne 1521. godine. Već u 18. stoljeću običaj ukrašavanja božićne jelke postaje svojevrsna tradicija i diljem Europe, a danas u čitavom svijetu.

Lokacija na koje se stavlja drvce je najčešće u prostoriji gdje se provodi najviše vremena, dakle u dnevnom boravku. Svakako pazite da ga ne smjestite preblizu radijatora ili peći kako se ne bi prebrzo osušilo, a ne zaboravite ni fiksirati stalak kako drvce ne bi palo.

 

A post shared by Laura Fremont (@laurafremont1) on Nov 27, 2017 at 4:33am PST

Kada su sami ukrasi u pitanju, ne postoje pravila kojih se treba pridržavati, već se vodite vlastitim ukusom, željama i odabiru. Nisu samo klasične staklene kuglice jedini ukrasi, već možete na svoj bor staviti i čokoladice, slatkiše, plišane igračke i medenjake.

Kada su boje u pitanju, dizajneri preporučuju da se ne kombinira više od tri različite boje, a svakako je najpopularnija crvena dok je slijede zlatna i plava. Nerijetko ljudi vole imati jednobojne ukrase na svojim drvcima, ali u posljednjih nekoliko godina je sve popularniji trend ''spajanja nespojivog'', što znači da nema ograničavanja kod kombinacija boja i materijala ukrasa.

 

A post shared by @lameriada on Dec 17, 2017 at 5:45am PST

Kada krenete kititi bor, najčešće se lampice ostavljaju za sam kraj, ali najbolje je krenuti s ukrašavanjem upravo s lampicama jer ćete dobiti potpuni sjaj tako da krenete sa stavljanjem od unutrašnjosti prema vanjskim granama.

Zatim krenite u akciju s kuglicama i ostalim ukrasima, a prvo stavite veće i glomaznije komade, a zatim manje i svakako pazite da ukrasi nisu preteški te da ne lome tanje grane drvca.

 

A post shared by @horvath_csilla_beata on Dec 17, 2017 at 5:40am PST

Po želji možete grane ukrasiti i vrpcama i mašnama, a sam finish se postiže stavljanjem zvijezde ili anđela na sam vrh drvca.

Kada ste gotovi s ukrašavanjem, ispod drvca smjestite jaslice i/ili poklone i jednostavno uživajte.

Sve najbolje!

Dodatnu inspiraciju za blagdane pronađite u našem blagdanskom specijalu.

božić

bubble božić

božićno drvce

božićni ukrasi

ukrašavanje bora

kićenje bora

božićne kuglice

kuglice

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter