GORAN JOVIĆ

Od profesora tjelesnog do svjetskog putnika fotografa


Iris Hazler
17.03.2017.18:55
Od profesora tjelesnog do svjetskog putnika fotografa
Goran Jović

sažeto

Goran Jović svjetski je putnik očaran dokumentarnom fotografijom kojom bilježi sve svoje pustolovine 


Iris Hazler
17.03.2017.18:55

Od profesora fizičke kulture došao je do toga da je obišao pola svijeta i tako upoznao brojne narode i njihove kulture.

Goran Jović

''Doslovno mi je utrpan fotoaparat u ruke jedno kišno jutro i sljedeći dan sam otkupio isti, kasnije sam upoznao Vedrana Vidaka koji je izbrusio moje vještine. S vremenom je dokumentarna fotografija postala moj način izražavanja, a trenutno je u pripremi izložba koja je će prikazati životne priče klinaca diljem svijeta. Nevjerojatno je da u nekim zemljama klinci rade teški fizički rad prije i poslije škole, ako uopće imaju mogućnost za školovanje'', započinje priču Goran.

Goran Jović

Putovanja su ga odvela u egzotične krajeve gdje je imali prilike upoznati narode koji su kulturno u potpunosti drugačiji od nas. Njihov način života ga je fascinirao, posebice zbog njihove jednostavnost življenja, jer smatra kako je to ono što smo mi na putu u ovaj moderni svijet nekako izgubili. Naravno, istovremeno se upoznao i s običajima koji su nama potpuno strani, uključujući i neke sasvim neočekivane.

Goran Jović

''Jedan od najneobičnijih običaja zasigurno je bičevanje žena tijekom ''Bull Jumping'' ceremonije u Etiopiji. Ceremonija je test koji mladić treba položiti da bi postao muškarac i dobio dozvolu za ženidbu'', pojašnjava Goran.

Goran Jović

Također, ukrašavanje tijela je kod većine naroda dio kulture i neverbalna komunikacija sa svijetom u kojem žive. Goran je tako imao sam priliku dobiti oznake na licu i naziv Shakaim u Amazoniji što je metafora za olujni vjetar. Jednu od najdražih anegdota je pak doživio u posjetu Africi.

Goran Jović

''Iz zezancije sam napravio snimku za moju majku s pripadnicom Masai plemena gdje sam joj najavio buduću nevjestu. ''Problem'' je nastao kad je misionar preveo moju izjavu, pa je Masajka proširila vijest selom da sam ja njen bijelac'', prisjeća se Goran.

Kada su u pitanju zemlje koje je posjetio, kaže kako nema favorita, jer svaka zemlja ponudi nešto drugačije i nešto posebno. Eventualno bi izdvojio Afriku kao kontinent koji ga uvijek iznova neodoljivo privlači. Daleka putovanja sa sobom vuku i određeni rizik, ali Goran kaže kako nije imao pretjerano neugodnih iskustava.

Goran Jović

''Navodno je Hillbrow u Johannesburgu jedna od najopasnijih četvrti na svijetu, međutim čovjek iz kvarta mi reče 'nije opasno ako si pametan'. Bilo je neugodnih situacija, ali i to je dio avanture. Zabrinut za život sam bio u vulkanu kad su me pare sumpora gotovo onesvijestile'', kaže Goran.

Na listi želja mu se nalaze Južni Sudan, Mongolija, Madagaskar, a za dva tjedna ide do Surma plemena koje se nalazi u Etiopiji na granici s Južnim Sudanom.

Goran Jović

Goran će gostovati u subotu, 18. ožujka u 16 sati u Areni Zagreb u sklopu Međunarodnog sajma turizma i održati izlaganje o svojim iskustvima.

Više Goranovog fotografskog rada pronađite na njegovom Instagram profilu.

putovanje

fotografija

putovanja

bubble putovanja

fotograf

Goran Jović

svjetski putnik

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter