SAMO OPUŠTENO

Nova razina uživanja u sitnicama: je li Gezellig novi Hygge?


Iris Hazler
03.10.2017.10:05
Nova razina uživanja u sitnicama: je li Gezellig novi Hygge?
iStock

sažeto

Prošlu godinu obilježio je Hygge, skandinavski način opuštanja i uživanja u životu, a ove sezone nam iz Nizozemske dolazi Gezellig


Iris Hazler
03.10.2017.10:05

Gezeliig ili Gezelligheid je termin koji nema direktan prijevod, ali označava udobnost i ono što izaziva pozitivne osjećaje. Primjerice, kada se vidite s dobrim prijateljem nakon dugo vremena ili s osobom koju volite, kada nađete omiljenu knjigu ili naletite na najdraži film iz djetinjstva na TV-u.

Gezelligheid je apstraktni pojam i obuhvaća mnoge ključne dijelove nizozemske kulture. Riječ proizlazi iz Gezela, što znači "pratioc" ili "prijatelj", a Gezelligheid je sve o pozitivnoj atmosferi i dobroj energiji.

Soba, osoba ili zabava - sve može biti Gezellig, jednako kao i živahnost u parku, subotnji odlazak na plac ili uživanje u dobroj kavi. Poanta je da Gezellig ne treba biti skup ni pretenciozan, već jednostavno opuštajuć i smirujuć te izaziva ''toplinu u duši''.

Bez obzira pripremate li se za hladnije jesenske dane ili jednostavno želite unijeti dodatne topline u svoj život i dom, ovaj način pogleda na život zapravo znači da trebate prigrliti male stvari i sitnice koje čine život slađim i ljepšim.

Kada imate slobodnog vremena, naručite kavicu i uživajte u svakom gucu uz dobru knjigu. Ukrasite spavaću sobu, dnevni boravak, kuhinju i kupaonu s cvijećem. Ne naručujte hranu, već pripremite kod kuće ukusni ručak ili večeru.

Organizirajte večeru za najbliže prijatelje, ali kuhajte je zajedno i uživajte zajedno jednako u pripremama kao i u samom rezultatu. Pješačite ili idite s biciklom na posao, iskoristite svježi zrak i napunite baterije već prije dolaska na radno mjesto.

I jednostavno uživajte, posvetite se svaki dan bar malo sebi i svojoj sreći. 

obitelj

kava

prijatelji

dom

opuštanje

hygge

uživanje

udobnost

Gezellig

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter