bubble štivo

Nova knjiga iznimne Rupi Kaur osunčat će vam život i zaliti cvijeće vaše duše


100posto
27.06.2018.18:00
Nova knjiga iznimne Rupi Kaur osunčat će vam život i zaliti cvijeće vaše duše
Profimedia

sažeto

Talentirana pjesnikinja u kratkom roku oduševila je cijeli svijet svojim jednostavnim i moćnim stihovima


100posto
27.06.2018.18:00

Kako malo kaskamo za zapadnim svijetom, tako i ubrzano prihvaćamo ono što je vani uspješno. Prije manje od godinu dana u Hrvatskoj je objavljen prijevod moćne poetske zbirke Rupi Kaur, 'Mlijeko i med', a baza obožavatelja postala je golema u rekordno kratkom roku. Sada već imamo priliku uživati u njezinoj drugoj knjizi 'Sunce i njeni cvjetovi'. Gotovo da ne treba isticati da će oni koji su voljeli prvu knjigu, drugu obožavati.

Koliko god se koplja slomilo u borbi za konačno mišljenje o poeziji ove Kanađanke indijskog podrijetla, konsenzus nije postignut – i to nešto govori. A najviše govori kroz oduševljene komentare onih koji su se otvorili prema njezinom prilično slobodnom pristupu iznošenja misli u stihovima.

Emocija koju Rupi hrabro skuplja u sebi, prelijeva se u stihove u pročišćenom obliku. Ipak, to nisu stihovi kakve ste ikada imali prilike čitati… Govori i kroz pomalo smiješne kritike kulturnjaka koji joj zamjeraju što ne slijedi zadana pravila poezije.

Promo

U 'Suncu i njenim cvjetovima', autorica se vraća poznatim temama te pokazuje kako nisu ni približno iscrpljene. Sve što žena proživljava u svojem životu, uneseno je u ovu knjigu koju podijelila na pet cjelina: venem, padam, puštam korijenje, rastem i cvatem. Cvijeće je metafora za žensko biće, a o knjizi će autorica napisati:

ovo je recept za život
rekla je moja majka
i držala me u naručju dok sam plakala
sjeti se cvijeća koje si posadila
svake godine u vrtu
ono će te naučiti
da i ljudi
venu
klonu
puštaju korijen
ustaju
da bi mogli procvasti

To je ukratko točno ono što ćete pronaći u ovoj zbirci koju je autorica sama ilustrirala. Više talenata u jednoj osobi nije teško pronaći, ali ne na ovako rafiniran način. Ona se tijekom knjige dotiče brojnih životnih tema i situacija koje se odnose na svaku modernu ženu. Koristeći minimalan stil izražavanja ulazi u dubine iskustava poput ljubavi, samoće, zlostavljanja, liječenja slomljena srca, slobode izbora, prijateljstva i odanosti.

Neki su stihovi, posebno oni s početka knjige, dosta tužni, ali kako knjiga odmiče, javlja se optimizam i postaju poticajni i puni, da se tako izrazimo, sunca i svjetla. Ovo je knjiga o kojoj ne treba previše pričati jer je vrlo intimna i osobna. Uzmite je u ruke i samo se prepustite. Na taj način, ostat će u vama zauvijek.

mržnja
je lagana
ali ljubav
zahtijeva snagu
koju svi imaju
a rijetki
je koriste

- rupi kaur

knjiga

bubble štivo

pjesnikinja

Rupi Kaur

newsletter

Prijavite se na Newsletter