Kriza mladih godina Gale Svilan

Nitko me nije upozorio koliko boli slomljeno srce nakon što prekineš s prijateljicom. Žalim više za njima nego za svim bivšim frajerima u svom životu


Gala Svilan
12.03.2019.08:00
Nitko me nije upozorio koliko boli slomljeno srce nakon što prekineš s prijateljicom. Žalim više za njima nego za svim bivšim frajerima u svom životu
Foto: Neja Markičević/CROPIX

sažeto

Gala Svilan u svojoj kolumni ovog tjedna pita se zašto nas nitko nije naučio kako da prekinemo prijateljstvo


Gala Svilan
12.03.2019.08:00

Penjala sam se po stepenicama kafića kako bih našla WC. Nakon bezbroj štrukanih pelina moja ravnoteža je bila ravna mom novčaniku, u kur*u.

Na vrhu stubišta koje je nalikovalo escape roomu, oči su mi se susrele s tom osobom. Osobom koju sam znala jako dugo. Znala sam joj najdraže piće, pjesmu koja ju može rasplakati, redatelja koji ju je oblikovao, sve članove obitelji, strahove, sve neugodne trenutke djetinjstva. Osoba koju nisam vidjela ni čula jako dugo.

Srce mi je počelo lupati, zjenice se raširile, cijelo tijelo je reagiralo, sve osim mog jezika.

"Gala! Pa di si ti malac?!!" - ushićeno je pozdravila osoba.

Kao svaka odrasla, neracionalna osoba, ja sam okrenula glavu, namrgodila facu i produžila pored osobe kao da se ništa nije dogodilo. Nabacila sam joj ignore, skrenula iza ugla i momentalno se facom zakeljila u velika staklena vrata k'o smrdljivi martin. Situacija je u meni prouzrokovala potpunu paniku, zbunjenost i nedostatak osnovnih tjelesnih funkcija koje su dovele do toga da uopće ne percipiram vrata koja su mi se nalazila ispred očiju.

Ta osoba bila je moja najbolja prijateljica iz djetinjstva. Osoba s kojom sam prošla sve najljepše i najružnije trenutke u životu, koja je znala sve moje mane, vrline i strahove. Detalje koje nisu znali moji roditelji, niti jedan dečko.

Da smo tekućine ja bih bila voda, a ona ulje. U teoriji nikako se ne bih trebale spojiti, ali nekako smo uspjele. Vezalo nas je toliko toga da se činilo kao da nas ništa može razdvojiti. Emocionalna kohezija trajala je cijeli život sve dok nas taj isti život nije i razdvojio. Postale smo stranci iako posrijedi nije bila ikakva svađa, nesuglasica, bitno razilaženje u stajalištima.

Ovo je vrsta prekida na koje vas nitko ne priprema. U romantičnim odnosima, prekidi su dio odrastanja. Smatramo ih važnim dijelom pronalaska pravog partnera, ali i sebe samih. No, možete li zamisliti da svoju prijateljicu jednog dana pozovete na kavu kako biste joj priopćili sljedeće:

"Bilo mi je zabavno s tobom, ali mislim da si ne pašemo. Nestao je onaj neki spark. Mislim da bismo se trebale prestati viđati. It's not you it's me."

Ne mogu ni ja.

Iako nikada službeno ne prekidamo s prijateljima, friendship break ups se događaju. Tvoj dečko s faksa ti je možda obećao vječnu ljubav, ali negdje duboko u sebi znala si da nitko ne može predvidjeti budućnost. U pozadini uma, koliko god bila sretna, znaš da je kraj jednako vjerojatan kao i vječna sreća. Ali kada je u pitanju najbolja prijateljica, ta sumnja ne izvire u našim mislima.

Nikada ne pogledaš prijateljicu u oči i pomisliš: Možda jednog dana nađe drugu, ostavi me i više nikada nećemo biti ovako bliske.

Kada se okrenem iza sebe, imam više neprežaljenih prijatelja negoli frajera. Bitna razlika je što za romantične veze znam razloge zašto sam prekidala odnose, ali prijatelje sam izgubila negdje po putu, a da ni sama ne znam zašto. Izgubili smo se po raznim raskrsnicama, životnim putevima, interesi su nam se razišli, iako niti jedan od tih razloga zapravo nije bio dovoljno bitan da osobu izgubim iz života.

Za vrijeme fakulteta imala sam prijateljicu za koju sam shvatila da jednostavno nije za mene. Neka njezina djela nisu mi davala vjeru u naš odnos i odlučila sam prekinuti to prijateljstvo. No to sam učinila na najpizdunskiji mogući način. Jednostavno sam se prestala javljati i izbjegavati osobu.

Djevojka je ostala zbunjena i ljuta, tražila je razloge, konstruirala u glavi bezbroj scenarija što se dogodilo, a niti jedan nije bio točan. Tek godinama kasnije, kada sam svoje postupke mogla objektivno sagledati, shvatila sam da sam postupila na najgori mogući način. Problem je bio što se nikada do tada nisam našla u takvoj situaciji. Nisam znala kako postupiti, a popularni mediji, literatura nije postojala. Ne postoji ni danas.

O ljubavnom prekidu naći ćete nepresušan izvor pjesama, filmova i knjiga, članaka kako osobi obznaniti da je ljubav nestala. No, kada ste zadnji put pročitali tekst naslovljen "10 načina kako popraviti odnos s prijateljicom" ili "Kako prekinuti s prijateljem"?

Treba li to učiniti preko poruke ili zvati na kavu? Kako ostati prijatelj s prijateljem nakon break upa? Kako biti friends with benefits s prijateljem? Kada je pravi trenutak za prekid, kako ću znati radi li se samo o zamoru ili stvarnoj nekompatibilnosti? Naša kultura daje mnogo veću težinu ljubavnim odnosima nego li prijateljskim. Police knjiga zauzimaju kilometarske raspone u knjižnicama, a teme koje se okreću oko prijateljstva samo nekolicinu buntovnih online članaka.

Kada je u slučaju prijateljstvo ono je često površno percipirano. Oko njega vijore idealističke ideje kako je prijateljstvo uvijek neslomljivo, vječno. Prijateljice su uvijek dvije konstante čiji odnos traje desetljećima i odolijeva svim životnim prekretnicama.

Postavka koja ne može biti dalja od istine.

Trenutno se nalazim u jednoj takvoj prekretnici gdje se putevi mojih prijatelja uvelike razilaze. Nekoć bi prijateljica bila prva osoba kojoj bih javila sve najbitnije dogodovštine. Svaka dobra ili loša vijest, imala je svoj speed dial broj koji je upućivao na nju.

Danas njezin speed dial naravno odvodi na neki drugi telefonski broj, njezinog dečka ili supruga i to je potpuno razumljivo i OK, ali ono što mi nije jasno jest da me nitko na to nije upozorio. Prijateljstva su najbitniji odnosi koje gradimo u životu, zašto nemaju jednaku zastupljenost i u knjigama koje sam gutala kao klinka?

Iza mene ostala je cijela vojska osjećaja. Trebalo mi je puno vremena da percipiram da je ono što osjećam isto što preživljavam tijekom prekida veze, slomljeno srce. Nitko nam ne govori da i pri prijateljskom prekidu prolazimo 7 faza žalovanja koje moramo prežvakati - očajnička potraga za odgovorima/razlogom, poricanje, cjenkanje s osjećajima, agonija, ljutnja, polako prihvaćanje, preusmjeravanje nade.

A ono najvažnije, nitko nas ne navodi kako te osjećaje i situaciju hendlati. Postoji kulturološki sporazum kada je u pitanju prekid romantične veze, svi prijatelji će priskočiti u pomoć, nakrcati te Milka čokoladom i extra isplaniranim izlascima, ali isto se neće dogoditi ako je riječ o prijateljskom prekidu. U oba primjera u nama se budi osjećaj neželjenosti, da nismo dovoljno dobri, da nešto s nama ne štima. Ne ruše sam samo odnosi već i naša osobna percepcija sebe.

Baš i kao pri svakom prekidu, na koncu skupite snage i pameti, priberete se i nastavite dalje. Skupite komadiće srca i razum i izgradite sebe iznova. Iako nastavite dalje, kad god osobu ponovno vidite, možda se ne zabijete u staklena vrata, ali i dalje osjetite rupu u srcu.

Iako nisam odrasla u Dalmaciji, odgojena sam po nekim njezinim osnovnim principima: "krv nije voda", što bi u prijevodu značilo: nema veze što se s obitelji ne slažeš, oni su tvoja kriv i s njima moraš biti dobra. To je jedna od postavki s kojima se nikada nisam i dalje se ne slažem. Ako je neka osoba govno, ja u njega neću gaziti.

Za mene je obitelj izgrađena iz poštovanja i ljubavi, ne iz genetskih slučajnosti koje su rezultirale da sam u srodstvu s ljudima i njihovim, meni potpuno ne kompatibilnim svjetonazorima. Can't pick my family but I can always pick my nose. Upravo zato na prijateljice ću gledati kao na sestre. Iako smo se razišle, u mom srcu će imati svoje mjesto. Nešto kao gostinjska soba koju imate doma, a 90% vremena ju ne koristite. Ona je rezervirana samo za posebne ljude, koje ćete uvijek spremno dočekati, ako im ikada bude trebala vaša pomoć.

Ako i vi naletite na svog bivšeg prijatelja i staklena vrata, zapamtite: "Oprosti" i "Žao mi je" znače istu stvar, osim ako si na pogrebu.

Scena kolumna

prekid

Gala Svilan

prijateljstvo

kriza mladih godina Gale Svilan

newsletter

Prijavite se na Newsletter