Iskustva s alkoholom

Neprimjereno doba i ne baš trijezno stanje: 'Počinje tulum. Voljet će me jer sam kao otvorena, neke nove alkoholne igre ću po prvi put zaigrati'


Mada Peršić
03.06.2019.11:00
Neprimjereno doba i ne baš trijezno stanje: 'Počinje tulum. Voljet će me jer sam kao otvorena, neke nove alkoholne igre ću po prvi put zaigrati'
Screenshot: Instagram

sažeto

U ovotjednoj kolumni Mada Peršić piše o tulumima nekih novih generacija, hitovima i klasicima koje neki novi klinci slušaju


Mada Peršić
03.06.2019.11:00

Čitali ste u prošlim epizodama: Ja Vam trenutno živim u kazalištu u Puli. Postojimo Zvonar Crkve Notre Dame, Fantom u Operi, i ja - Mala Mada u Kazalištu. Sa mnom su i moje tri mace. Bila sam na izletu u Zagrebu, nešto smo snimali. Vraćam se u kazalište u Puli oko 9 navečer i čujem aplauz. To je dobar znak, pomislim. I opet me šarmira moje novo mjesto prebivališta. Jer, mislim, postoji li bolji dom od doma gdje te ukućani u nedjelju dočekaju s toplim aplauzom kao u Sedmoj noći. Sjetim se da me jednom Mama u roditeljskom domu dočekala s aplauzom, al taj nije bio topao, nego pasivno agresivan, jer sam kući došla u neko neprimjereno vrijeme i ne baš trijezna, a sjetim se da je ovaj topli aplauz, u kojem i ja bespravno uživam, zaslužila produkcija mlađih kolega iz dramskog studija.

Cijela kuća treperi od veselja. I pola sata kasnije čuju se ovacije. Veselje, ovacije, život ispunjavaju i moju garderobu zvanu apartman na trećem katu. Vjerojatno su mladi kolege ponosni na ono što su uprizorili. Počinje tulum. Super, mislim, sad ću skužit' što mladi slušaju, vole, saznat ću kako se zabavljaju. Neku novu muziku ću čuti, neke nove alkoholne igre prvi put zaigrati. Popet ću se gore u šlafroku i šlapama i zapartijati malo s nekim novim klincima. Voljet će me jer sam kao otvorena, i zainteresirana, i jer nisam tipična baba koja će ih zamoliti da se stišaju, jer sutra ujutro ima probu.

Foto: Niksa Duper/CROPIX

Bit ću kul kao Big Lebowski. Prikupit ću još i materijal za kolumnu, da Vama ovdje mogu ispričati kako se mladi danas zabavljaju. Dogodit će se sve sami win-ovi. Ali, mislim si, otići ću gore kad se tulum malo zahukta. Slušam događanja kroz zidove i ventilaciju. Prva pjesma: 'Macarena'. Hej, I'm not trying to seduce You, ali na to smo plesali još na socijalističkim terasama devedesetih! I još, sve mi cure koje smo se natjecale za miss terase, nekreativno smo kao talent točku izvodile 'Macarenu'. To je bilo vrijeme prije hipsterstva, kad još nije bilo obavezno biti drugačiji. Iduća pjesma: 'Dodirni mi koljena'. Neizostavna pjesma s naših tuluma, prije i sad. Treća: 'Bellyache'. Poznato, mislim.

Uklopila bih se odmah, jer znam tekstove barem pet najpoznatijih pjesama Billie Eilish. Jedan sam od najvećih hrvatskih fanova. Slijedi 'Takvi kao Ti'. Dam diri dam bom bom bom bom bom. Nema rječice ni čestice ni beata u toj pjesmi koje ne poznajem. Iduća je 'Rekao si', hit koji volimo, izgleda, generacijski neovisno. Onda ide jedna od zvijezda svakog našeg tuluma i tzv. pjesma za nabrijavanje prije predstava: 'Marija Magdalena'.

I, na koncu: 'Itsy Bitsy Teenie Weenie', ali na hrvatskom. I gotovo. Fajrunt. U šoku sam. Nisam stigla doći gore i biti Big Lebowski. I, sve pjesme, i način zabave na njih,
znam. Ništa nova, ništa nova. Evo još jednom cjelokupna plejlista kao dokaz da se ništa promijenilo nije, ili rijetko što promijenilo jest: 'Macarena', 'Dodirni mi koljena', 'Bellyache&', 'Takvi kao Ti', 'Rekao si', 'Marija Magdalena', 'Itsy Bitsy Teenie Weenie' na hrvatskom. Jesu li to i Vaši hitovi? Meni fale još Bajaga, Magazin, Danijela, Petar Grašo i Jasna Zlokić, ali imajte na umu da je ovaj parti domjenak trajao samo do 23 sata što me dodatno šokiralo i poremetilo povjerenje u energiju naše mladosti.

Nedjelja je, ajde, sedma noć, ali ipak. Idem na jedino mjesto gdje znam da se stvari tu i tamo promijene: u McDonald's. Naručujem najnoviji sendvič Caesar Beef i nove mozzarela trokutiće i novi McFlurry i ponosna sam na samu sebe jer kao volim promjene, a zapravo se osjećam baš moderno i sretno i spokojno, jer me vrijeme nije pregazilo. Pjevam u sebi Big Mac pjesmu svakog našeg tuluma, provjereni klasik koji donosi svježu radost svakim novim konzumiranjem, još od vremena otvaranja prvog McDonaldsa u Hrvatskoj: 'Volim i postojim'. Jer, godine prolaze, dvadeseti vijek, živim po svome i ljubim zauvijek, godine prolaze, nemam ništa s tim: Volim i postojim! A jedna druga pjesma koju volimo nadopunjuje ovu, kao što Cola i pomfri nadopunjuju Big Mac: Jesmo li sretniji, jesmo l' pametniji? Godine prolaze, mi gledamo.

Mada Peršić

kolumna made peršić

MaDa

newsletter

Prijavite se na Newsletter