DOBAR SAN, DOBAR DAN

Najbolji razlozi zašto je dobro spavati u isto vrijeme kad i vaša beba


Iris Hazler
14.02.2018.09:10
Najbolji razlozi zašto je dobro spavati u isto vrijeme kad i vaša beba
iStock

sažeto

Iskusne mame uvijek govore: ''Iskoristi vrijeme dok beba spava i ti odrijemaj'', ali vam se čini kako je to idealan trenutak za sređivanje obaveza po kući


Iris Hazler
14.02.2018.09:10

Naravno da vam kroz misli prolazi želja za snom, ali vam onda pogled pada na prepunu košaru s rubljem za glačanje, sudoper pun suđa i milijun drugih obaveza. Ipak, uzmite u obzir da je savjet iskusnih mama u ovom slučaju zlata vrijedan, a mi ti otkrivamo zašto.

Majčinstvo je posao

Upravo ste ušli u fazu vježbanja života, stalno u pokretu, stalno u akciji. OK, imali ste nekoliko dana ''odmora'' nakon poroda, ali svakako da ste i dalje iscrpljeni. Kod kuće ste s novorođenom bebicom koja se budi svakih nekoliko sati, a još i sami dolazite k sebi od poroda te se privikavate na potpuno novu ulogu u svom životu. A to sve zajedno znači da su vam potrebni odmor i san. Kad god beba zadrijema, vrijeme je i za vaš odmor.

Sigurno je

Bebe najčešće spavaju s roditeljima u sobi, ali to ne znači da trebaju biti u bračnom krevetu! Vaša beba neka spava u vlastitom krevetiću, a vi se bez brige opustite u krevetu i spavajte. I ne brinite, kada se beba probudi, probudit ćete se i vi, plač nije tih.

Sinkronizirajte svoje rasporede

Beba spava, ali vi trčite po stanu i bjesomučno čistite. Sređujete robicu, organizirate sve potrepštine i pokušavate skuhati konkretan ručak. Beba se zatim budi, a vi ostavljate sve poslove, uzimate dijete, hranite ga i borite se sami sa sobom da ostanete budni. Sigurno bi voljeli da ste odmoreni, zar ne? Spavanje u isto vrijeme kada i dijete će vam odrediti raspored obaveza, a ako ništa drugo – bit ćete bar malo odmoreniji.

Noći nisu mirne

U jednom trenutku će beba početi spavati kroz čitavu noć bez buđenja, ali na početku će se vjerojatno buditi svakih nekoliko sati. Stoga, ako ne želite biti poput zombija, iskoristite svaku priliku tijekom dana kada beba zaspi da se odmorite i napunite baterije.

Zaslužujete to

Majčinstvo ne dolazi sa super moćima kojima nije potreban san. Uz svu angažiranost koju donosi briga o djetetu, zaslužujete malo odmora. Umjesto da pokušate utrpati sve obaveze u 45 minuta dok beba spava, pridružite joj se i odmorite.

majčinstvo

roditeljstvo

spavanje

mama

san

mama i beba

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter