BUBBLE ŠTIVO

'Nabor u vremenu' je prekrasan klasik bezgranične mašte


100posto
03.03.2018.18:00
'Nabor u vremenu' je prekrasan klasik bezgranične mašte
Profimedia

sažeto

Dok nestrpljivo čekamo film s Reese Witherspoon i Oprah Winfrey imamo prilike pročitati knjigu u novom izdanju


100posto
03.03.2018.18:00

Nabor u vremenu jedan je od klasika dječje književnosti, ali je, nekim čudom, zaobišao hrvatske čitatelje. Prva dva dijela serijala Vremenski kvintet su prevedena prije desetak godina, no izdavač nije uspio prenijeti oduševljenje dovoljno dobro te je stao s izdavanjem, te knjigu nije pročitao dovoljno velik broj čitatelja. Sada imamo poznatu situaciju udruživanja snaga raznih grana umjetnosti – po prvoj knjizi je snimljen film oko kojeg se stvara neviđena pompa. Disney se kune da je čudo, a mi smo im skloni povjerovati na temelju onoga što znamo. A znamo sljedeće: knjiga je genijalna i trailer za film je spektakularan. Ali pustimo sada film i posvetimo se romanu.

 Press foto

Zašto biste trebali pročitati knjigu za djecu koja je iz žanra znanstvene-fantastike, a napisana je prije više od pola stoljeća? Nije li sve u njoj zastarjelo? Naprotiv! Mi vjerujemo da je tek sada društvo dovoljno zrelo prihvatiti autoričinu viziju u cijelosti. Madeleine L'Engle, neobična je žena koja je shvatila da se dobre ideje napisane na pravi način mogu prenositi vječno, čekajući svoj zvjezdani trenutak. A on je, čini se, došao.

Knjiga je svojevremeno doživjela brojne kritike te je čak bila na listi zabranjenih naslova. Hm, hvala na besplatnom marketingu. Istovremeno, brojne su generacije djevojaka nakon čitanje odlučile svoju sreću potražiti u znanosti i karijerama koje svijet guraju prema naprijed. A inspirirala ih je obitelj Murry koja je u središtu ove knjige. Obitelj otkačenih znanstvenika koji svijet gledaju dječjim očima punim čuđenja pokazala se izborom vrijednim divljenja, gotovo vizionarskim. K tomu, žene su glavni protagonisti u romanu.

 Press foto

Priča počinje kao bajka, uranjajući nas u pomalo nestvarnu atmosferu. U kući obitelji Murray vlada nemir jer je njihov otac nestao. Jednostavno je otišao i više se nije vratio. Mala Meg, naša glavna junakinja, od roditelja je naslijedila dar za kompleksne matematičke vratolomije i teško se snalazi s vršnjacima koji su puno nezreliji od nje. Njezin brat, Charles Wallace, još je čudniji primjerak. On, osim što je genijalac, ima nevjerojatno razvijenu intuiciju kojom izlazi iz svih granica običnog. Dodajmo tu još jednog dječaka, Calvina, sposobnog komunikatora, i imamo tim za spašavanje gospodina Murryja – i cijeloga svemira. Njima na tom putu pomažu tri čudakinje koje utjelovljuju bića iz drugih dimenzije.

Spominjali smo da je ovo SF roman. Kako stoji u definiciji, znanost je ključan element što tvori ovaj žanr, i nje u ovoj knjizi ima posvuda. No L'Engle nam predstavlja viziju koja prelazi trenutačne mogućnosti znanosti jer se svemirom putuje vrlo naprednom metodom 'teseriranja'. Kako se to odvija u praksi, najbolje će vam objasniti sama autorica u romanu. Autoričin naum nije bio samo ispričati dobru priču, već i otvoriti oči čitateljima za predivne stvari što su svuda oko nas, ali i u nama.

Profimedia

Cijeli je svemir napalo 'Crnilo', svojevrsno zlo koje se na raznim planetima širi na drugačije načine. Ideja borbe dobra i zla, centralna je tema, ali L'Engle taj konflikt udaljava od klišeja svojim pristupom. Za razliku od drugih knjiga ovoga tipa, zlo se pobjeđuje trajnim vrijednostima ljudskoga roda, a ne primjenom fizičke sile. Protagonisti se potiču na oslanjanje na skromnost, ljubav i razumijevanje te mrak pobjeđuju svojim sjajnim svijetlom.

Svašta smo već napisali, a mogli bismo još deset puta toliko, ali i dalje ne bismo uspjeli prenijeti posebnost ovog djela. Sada je ponovno dostupno na našem jeziku pa vam preporučujemo da ga pročitate sebi i svojoj djeci, požaliti sigurno nećete. (Stilus, 99,00 kn)

knjiga

knjige

bubble štivo

književnost

Madeleine L'Engle

Nabor u vremenu

newsletter

Prijavite se na Newsletter