Nemamo svi mogućnost u životu dobivati svježu hranu od rodbine koja živi na selu. Neke namirnice su osjetljivije od drugih, među njima su definitivno i jaja. Pokvarljiva su, moraju stajati na hladno i nemaju dugi vijek trajanja. Ako nemate baku koja vam može slati jaja u grad kada vam zatrebaju, morat ćete vjerovati prodavačima bilo u dućanu ili na tržnici.
Zato je dosta bitno naučiti razlikovati dobra i zdrava jaja od onih koja to nisu. Mnogi ljudi ne znaju razlikovati između zdravih jaja iz organskog uzgoja i onih nezdravih. Događa se paradoks, da ljudi u želji za zdravljem i balansiranom prehranom u organizam unose jaja koja dolaze od loše tretiranih kokoši, koje su pune hormona i koje su šopane krivom hranom. Tako svom organizmu radite više štete, nego koristi. Da biste razlikovali dobro od lošeg, kada kupujete u dućanu ili na tržnici, vodite se ovim pravilima.
Boja žumanjka krije odgovor
Možete li pogoditi koje je jaje na slici najzdravije? Ako ne znate od prve, zapamtite ga sad - najzdravije je jaje kojem je žumanjak najtamnije boje! Jaje s tamno-narančastom bojom dolazi od zdrave kokoške.
Ono s blijedim, žutim žumanjkom kupljeno je najvjerojatnije u supermarketu, dolazi od koke koja raste u tvorničkoj farmi, bez sunčeve svjetlosti i svježeg zraka, moguće da nema ni prozora.
Jaje sa svijetlo-narančastim žumanjkom vjerojatno je kupljeno na tržnici, gdje su uvjeti bolji od onih na farmi za masovnu proizvodnju.
Žumanjak tamne boje dobiva se ako koka jede više proteina, a svjetlije je ako se hrani samo kukuruzom
Ako kupujete organsko, obratite pažnju
Ako želite doskočiti ovom problemu i kupiti organske proizvode, svakako trebate imati uvid u certifikat. Osim toga trebali biste znati čime se hranila kokoška od koje su dobivena jaja. Ona ne bi nikako smjela sadržati antibiotike i hormone koji se mogu naći u onim jajima iz supermarketa, a nutritivna vrijednost trebala bi biti veća.
Ostale karakteristike
Osim boje dobar pokazatelj zdravlja koke nesilice je i debljina žumanjka. Pravilo je što je žumanjak deblji, koka je zdravija. Isto je pravilo i s debljinom ljuske, što je jaje zdravije imat će deblju i jaču ljusku.