Tim dovoljno dobrih

Možemo li se zadovoljiti trećim mjestom i biti sretniji no ikad?


Dina Plevnik Hajduk
17.06.2017.12:05
Možemo li se zadovoljiti trećim mjestom i biti sretniji no ikad?
Profimedia

sažeto

JK Rowling, ženu koja je stvorila Harryja Pottera, odbilo je čak 12 izdavača dok jedan nije rekao 'da'


Dina Plevnik Hajduk
17.06.2017.12:05

U svijetu punom ambicioznih pobjednika ponekad se čini da za one koji se nalaze na drugom ili trećem mjestu nema nade.

Posebno je teško ženama koje na sebe svaljuju dodatne obveze u koje moraju biti i psihički i emotivno uključene pa pokušavaju izgraditi hvale vrijednu karijeru, biti zavodljive partnerice, brižne prijateljice, odlične majke i komadi vrijedni stotinu likeova na Instagramu.

Uspjeh sa sobom donosi taj fenomenalan osjećaj za kojim žudimo cijelog života te odobravanje okoline, o čemu su mnogi ovisni, no može li vječno ganjanje prvog mjesta ikome donijeti pravu sreću?

Da bogati i uspješni plaču pokazali su nam brojni primjeri slavnih koji se razvode, proživljavaju financijske krahove te se javno obračunavaju s bivšim prijateljima i obitelji koje su odbacili samo kako bi dokazali da zaslužuju biti na vrhu, koji je, kako već dobro znamo, vrlo usamljeno mjesto.

Potraga za savršenstvom može se iskazivati u našoj želji da izgledamo poput modela zbog čega gajimo nezdrave navike, ideji o savršenom muškarcu zbog čega godine gubimo u društvu frajera koji nije zaslužio naše vrijeme ili u neprospavanim noćima koje provodimo zbog terora koji doživljavamo na poslu, a bojimo se zauzeti za sebe u nadi da ćemo tako doći do pozicije koju zaslužujemo.

"Davno sam odustala od želje za savršenstvom. To je koncept koji mi se više ne čini zanimljivim. Budite sretni. Budite svoji. Vaš dan je puno važniji od toga.", izjavila je jednom glumica Anne Hathaway i tako odlično sažela ono što je zaista važno u životu.

Odvikavanje od želje za prvim mjestom može biti teško, jer nam je takav način razmišljanja usadilo društvo, ali kad osjetite blagodati svog 'novog života', nikad se nećete poželjeti vratiti na staro.  

Screenshot Video

Kako postati sretan broj tri?

1. Ustanovite prioritete

Na papir napišite sve aspekte svog života i zatim ih poredajte po važnosti, onako kako bi to napravili u idealnoj situaciji. Je li vam najvažnije vaše zdravlje i osnivanje obitelji, karijera, bavljenje sportom, potraga za muškarcem iz snova ili nešto sebičniji način života u kojem možete uživati u statusu vječne solerice? Kad ustanovite svoje prioritete, obećajte sami sebi da ćete se više potruditi oko prve tri stavke s popisa prioriteta, a prestati brinuti oko ostatka popisa. Ne može sve biti savršeno, i to je sasvim OK.

2. Prestanite razmišljati o tome što drugi misle o vama

Velik dio života provodimo u strahu od tuđih mišljenja. Zamislite samo koliko se ljudi boji priznati da ih privlači isti spol zbog straha od ismijavanja i maltretiranja, koliko mladih studira nešto što ih ne zanima samo kako bi usrećili svoje roditelje i kako se svaki dan bojimo biti svoji da nas drugi ne bi 'krivo gledali' ili nas ismijavali iza leđa. Nikad nećete svima svidjeti, ali to nije vaš problem. Vaš cilj trebao bi biti živjeti život u potrazi za vlastitim odobrenjem.

3. Prihvatite poraz

I to je dio života! Porazi su važni jer sa sobom donose važne lekcije koje ne bi mogli naučiti iz tuđih primjera te nam pokazuju kakav je život zapravo. Nekad pobjeđuješ, a nekad gubiš, što ne znači da se nećeš vratiti na vrh.

"Poraz je jako važan. Stalno pričamo o uspjehu, ali mogućnost da preživimo i nakon poraza ili ga iskoristimo u bolje svrhe, najčešće dovodi do velikog uspjeha. Znam mnoge ljude koji ne žele ni pokušati, zbog straha od neuspjeha", izjavila je JK Rowling, žena koju je odbilo čak 12 izdavača prije no što je jedan napokon prihvatio njezinu priču o Harryju Potteru koja joj je priskrbila bogatstvo koje se danas broji u milijunima dolara.

karijera

život

sreća

Harry Potter

JK Rowling

odbijanje

prioriteti

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter