BUBBLE, BUBBLE

Mjehurići u vašem šampanjcu mogu vam ukazati na to koliko je piće kvalitetno


Iris Hazler
06.12.2017.19:35
Mjehurići u vašem šampanjcu mogu vam ukazati na to koliko je piće kvalitetno
iStock

sažeto

Svi mi volimo čašu šampanjaca, a znanstvenici su se pozabavili istraživanjem mogu li veličina i zvuk mjehurića biti glavni pokazatelj kvalitete ovog pića


Iris Hazler
06.12.2017.19:35

Doktor Kyle Spratt i njegovi kolege sa Sveučilišta Texas u Austinu tvrde kako mjehurići mogu igrati ulogu u određivanju koliko je određeni šampanjac dobar.

Glavnina istraživanja bilo je proučavanje zvukova koji stvaraju šampanjski mjehurići te što se može zaključiti o mjehurićima iz zvukova koje čine.

Mjehurići su vrlo rezonantni, tj. glasni, a u osnovi zvone poput zvona, a frekvencija tog zvonjenja djelomice ovisi o veličini mjehurića. Istraživači su prethodno proučavali kako se mjehurići povezuju s podvodnim zvukovima pomoću hidrofona, uređaja koji bilježi podvodni zvuk. Tako su, naravno, pretpostavljali da bi se slična tehnika mogla primijeniti na ispitivanje mjehurića ovog pjenušavog pića.

Dr. Spratt je za Research Gate izjavio:  "Kada smo naišli na ideju da mjehurići igraju važnu ulogu u kvaliteti pjenušavog vina, naš prvi instinkt je da stavimo hidrofon u čašu i vidimo kakav zvuk možemo čuti. Još jedan izazov za nas bio je osigurati da karakteristike samog stakla čaše iz koje se ispija šampanjac na neki način ne remete naša mjerenja''.

Ispada da je proces stvaranja mjehurića na stiroporu posve drukčiji nego na staklu. Dakle, ako ćete ikada piti šampanjac iz šalice izrađene od stiropora, mjehurići će biti sasvim različiti.

Spratt vjeruje kako korištenje akustičnih svojstava mjehurića kao pokazatelja kvalitete ovog specifičnog vina može spriječiti pogreške u komercijalnoj proizvodnji ili ambalaži u kojoj se pohranjuje šampanjac.

piće

šampanjac

mjehurići

kvaliteta šampanjca

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter