Srećom, do toga nije došlo

Mickey Mouse je zamalo imao potpuno drugačije ime


Iris Hazler
14.10.2017.10:30
Mickey Mouse je zamalo imao potpuno drugačije ime
Profimedia

sažeto

Najpopularniji i najslađi miš na svijetu osvojio je srca kao Mickey Mouse, ali umalo se zvao potpuno drugačije


Iris Hazler
14.10.2017.10:30

Budimo iskreni, možete li zamisliti da se Mickey zove ikako drugačije? Planetarno popularni miš i zaštitno lice Disneyja trebao se zvati... Wait for it... Mortimer!

Mortimer Mouse?! Ne, jel' tako? Cijela priča počinje tako da su braća Walt i Roy Disney osnovali Disney's Brothers Cartoon Studio 1923. godine, a na Royevu sugestiju, ubrzo su je preimenovali u Walt Disney Studios. U roku od nekoliko godina, braća i njihov tim stvorili su animiranu seriju za Universal Pictures pod nazivom Oswald Lucky Rabbit. Navodno, kada je Walt pokušao pregovarati za više novca, otkrio je kako je Universal unajmio većinu Disneyjevih animatora i službeno zadržao prava na zeku Oswalda.

Umjesto histerije i svađa, Walt se udružio s Ubom Iwerksom, glavnim Disneyjevim animatorom koji je ostao s braćom, a zajedno su stvorili još jednu animiranu životinju za koju su se nadali da će biti hit: Mortimer Mouse.

Ali, očekivano, ime se nije zadržalo. Postoji mnogo teorija o tome kako i zašto je Mortimer postao Mickey, ali glasina koja se najčešće ponavljala je ona o Disneyjevoj ženi koja je mrzila izvorno ime i koja je predložila Mickeyja. I dok je Mickey brzo prikupio svjetsku slavu, Mortimer se ipak pojavio u crtiću i to kao Mickeyjev bahati neprijatelj i suparnik 1936. godine.

Mickey Mouse je i dalje jedan od najpopularnijih Disneyjevih likova, a nama je iskreno drago da ipak nije postao Mortimer.

Disney

crtić

Mickey Mouse

Walt Disney

Mortimer Mouse

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter