PRIMJER SVIMA

Maloljetnicima recite „ne“ za njihovo dobro


Iris Hazler
28.12.2018.10:20
Maloljetnicima recite „ne“ za njihovo dobro
iStock

sažeto

Udruženje proizvođača piva, slada i hmelja Hrvatske gospodarske komore u partnerstvu s Ministarstvom zdravstva želi stati na kraj prodaji alkohola maloljetnicima. Partneri su im trgovački lanci Konzum i SPAR Hrvatska


Iris Hazler
28.12.2018.10:20

U Hrvatskoj čak 87% učenika navodi da je alkohol lako ili vrlo lako dostupan, što je zabrinjavajući podatak.* Iako Hrvatska minimalnom dobi za konzumiranje alkohola ne odskače od europskog prosjeka, najveći problem leži u nedostatnom nadzoru primjene postojećih propisa i ovakvi su podaci zabrinjavajući.

iStock

Oni bi trebali biti primjer svima

Upravo je zato Udruženje proizvođača piva, slada i hmelja Hrvatske gospodarske komore u partnerstvu s Ministarstvom zdravstva Republike Hrvatske i trgovačkim lancima Konzum i SPAR Hrvatska odlučilo tome stati na kraj. U trgovinama će biti istaknuti edukativno-promotivni materijali kampanje sa sloganom „Uključi savjest – ponekad djeci treba reći ne“ koji imaju ulogu potaknuti svijest javnosti o potencijalnim štetnim posljedicama maloljetničke konzumacije alkohola.

Nacionalna kampanja „Uključi savjest – ponekad djeci treba reći ne“ za cilj ima podići svijest javnosti o nužnosti poštovanja i provedbe zakona kojima je zabranjena konzumacija i prodaja alkoholnih pića osobama mlađima od 18 godina.

Vitalni čimbenik nacionalnoga gospodarstva

Pivarska je industrija vitalni čimbenik nacionalnoga gospodarstva i jedina od alkoholnih industrija u Hrvatskoj koja od 2008. godine sustavno provodi društveno odgovorne kampanje. Kampanja „Uključi savjest – ponekad djeci treba reći ne" za cilj ima podizanje svijesti o provedbi zakona s porukom da su prodaja i posluživanje alkoholnih pića maloljetnicima kažnjivi zakonom. Najvažnija uloga pripala je prodajnom osoblju na mjestima na kojima se prodaje alkohol jer su oni u izravnom kontaktu s maloljetnicima.

iStock

Ovi trgovački lanci moraju biti primjer svima jer samo zajedničkim snagama možemo zakone provoditi u djela. Zato, ako čekate u redu i vidite da maloljetnik bez problema kupuje alkohol, upozorite prodavača. Ako vidite da maloljetnici u kafiću naručuju alkohol, upozorite konobara. Vi koji ste u kontaktu s maloljetnicima i prodajete alkohol – tražite osobne iskaznice jer reći im „ne“ u ovim je slučajevima samo za njihovo dobro. 

* Europsko istraživanje o pušenju, pijenju i uzimanju droga među učenicima, 2015.

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter