I probali nešto novo

Kuhanje vlastitog piva uvijek vas je zanimalo? I nas, zato smo otišli na radionicu


100posto
19.04.2019.11:00
Kuhanje vlastitog piva uvijek vas je zanimalo? I nas, zato smo otišli na radionicu
Promo

sažeto

Mikropivovara Grif ima novi sezonski okus, a pokazali su nam i kako se pivo kuha


100posto
19.04.2019.11:00

Craft pivo u Hrvatskoj je već nekoliko godina stalan trend i ne čini se kao da će oduševljenje splasnuti. Nakon što je i šira populacija otkrila kako pivo može biti prava umjetnost, baš poput vina, malene pivovare počele su se pojavljivati u svim dijelovima zemlje i danas smo već država koja ima respektabilan izbor craft piva.

Širi se i svijest o tome kako se pivo može i treba sljubljivati s hranom, kako za svako pivo postoji čaša uz koju će njegov okus doći do maksimalnog izražaja i oni koji su donedavno govorili kako nisu baš tipovi za ovaj napitak od hmelja već naveliko znaju razliku između IPA-e, lagera i portera.

Jedna od novijih mikropivovara je i Grif, u kojem smo probali njihovo novo sezonsko pivo i uz vodstvo majstora pivara Mirka Banića Ištuka vidjeli kako se ono radilo. Ali i skuhali svoje pivo!

Promo

Naime, u Grifu, u sklopu Zagrebačke pivovare, održavaju se već neko vrijeme radionice kuhanja piva za sve entuzijaste i zaljubljenike u ovaj napitak.

Mirko nam je pokazao korak po korak kako se kuha pivo na kućnim strojevima koje svatko može instalirati u svom podrumu.

Tamo uglavnom eksperimentiraju, isprobavaju okuse dodajući razne vrste hmelja ili kvasca, a kad su jednom savršeno zadovoljni onime što su skuhali, recept prenose u veliki pogon i tako nastaje novi Grif.

Promo

Popularno pivo danas ima dvije vrste u stalnoj ponudi, pilsner i IPA-u, no svako malo razvesele nas sezonskim pivom. Ovo ljeto svi će htjeti probati Grif Rauchbier.

"Rauchbier je u svijetu piva jedinstven relikt prošlosti koji svjedoči o davnim vremenima i zaboravljenim tehnikama spravljanja ovog pjenušavog napitka. Ovaj pivski stil je izniman zbog upotrebe ječmenog slada koji se dimi iznad otvorene vatre, samo s bukovinom, te time poprima aromu dima. Dimljeni slad u kombinaciji s 5 drugih vrsta sladova daje ovome pivu jedinstven okus u kojemu se prožimaju sladne note s aromom dima", rekli su nam u mikropivovari.

Promo

I stvarno - kad pomirišete čašu novog Grifa, osjetite miris dima! Ali, nemojte misliti da se radi o teškom pivu rezerviranom samo za posebne prilike. Ovo stvarno posebno pivo vrlo je pitko, nije pregorko i u njemu ćete uživati u svakoj prilici.

Degustacija piva inače se provodi slično kao i vina, a u Grifu su se pobrinuli da sve ima svoje mjesto pa su osmislili i hranu koja će savršeno ići uz novo sezonsko pivo. Kombinaciju Rauchbiera i posebnog burgera možete probati u pivnici "Pivana" u Ilici.

"Burger je pripremljen isključivo s domaćim namirnicama, pri čemu je barbeque umak izvedenica onog koji je dostupan samo u Pivani", objasnio je Marko Jovanović, chef kuhinje u Pivani.

Promo

Meso za ove burgere dolazi iz mesnice Meat The King i ne radi se o običnoj pljeskavici.

"Naše meso je u pripremi za burgere prošlo proces suhog zrenja u kontroliranim uvjetima od četrdeset dana, čime smo dobili orašasti okus koji se izvrsno sljubio s novim Grif Rauchbierom", dodao je Tihomir Smoljanec, vlasnik i osnivač mesnice Meat the King.

Promo

A da se vratimo na kuhanje vlastitog piva - skuhali smo porter uz pomoć Mirka i drugih zaposlenika Grif mikropivovare koji su strpljivo odgovarali na sva naša pitanja.

Grif inače možete popiti na više od 150 mjesta u cijeloj Hrvatskoj, od Slavonije do Dubrovnika, a ako vas zanima još više i možda želite proći radionicu u Grifu, informirajte se na njihovom Facebooku i Instagramu, a ovdje pogledajte gdje sve možete popiti Rauchbier.

pivovara

craft pivo

Grif Rauchbier

Grif pivo

kuhanje piva

newsletter

Prijavite se na Newsletter