HIGIJENA PRIJE SVEGA

Koliko često ljeti zaista treba prati posteljinu?


Iris Hazler
25.07.2017.14:15
Koliko često ljeti zaista treba prati posteljinu?
iStock

sažeto

Iznimno je važno da posteljinu perete redovito jer se na njoj skupljaju bakterije i grinje, a evo što to "redovito" znači tijekom ljeta


Iris Hazler
25.07.2017.14:15

Profesor mikrobiologije sa Sveučilišta u New Yorku, dr. Philip Tierno tvrdi kako bi posteljinu uvijek trebalo prati jednom tjedno, ali naglašava kako je to ljeti posebice bitno.

S obzirom na pojačano znojenje, naš krevet brzo postaje "botanički park" za bakterije i gljive. Drugim riječima, krevet dijelimo s gljivicama, bakterijama, znojem, mrtvim stanicama kože, dlačicama, polenom, prašinom ...

Mikrobiolog naglašava kako se broj bakterija za tjedan dana može ozbiljno povećati te kako je opasno spavati u prljavoj posteljini jer su usta i nos u njezinoj neposrednoj blizini, što znači da svu tu prljavštinu ubacujemo u organizam kroz pore.

Čak i ako inače niste alergični, moguće je da će sve to izazvati alergijsku reakciju, a samo tjedan ili dva izloženosti ovim prljavštinama u krevetu, dovoljno je da se javi svrbež u grlu, posebno kod onih koji imaju respiratornih problema poput astme.

Posljednja istraživanja kažu da godišnje proizvedemo u prosjeku oko 98 litara znoja, a veći dio toga proizvodimo ljeti, kada je ekstremno vruće.

ljeto

dom

higijena

posteljina

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter