Mala škola financija za potpune neznalice

Koja je razlika između kreditne, debitne i beskontaktne kartice?


Sponzorirani članak
05.10.2017.10:30
Koja je razlika između kreditne, debitne i beskontaktne kartice?
iStock

sažeto

Beskontaktna plaćanja jedan su od glavnih platnih trendova u Europi, a prepaid  kartice odličan odabir za roditelje koji svoju djecu žele financijski podržati na moderan način uz učinkovitu kontrolu troškova


Sponzorirani članak
05.10.2017.10:30

Ako se već godinama smatrate odraslima, ili tek krećete u samostalni život, a ne znate mnogo o financijama, ne brinite - niste jedini. Dobra je vijest da uz malo pažnje i truda, bez problema možete naučiti osnove koje će vas spasiti od bespotrebnih dodatnih troškova, a danas smo za vas pripremili malu lekciju kartičnog poslovanja, koju svakako trebate pročitati prije slijedećeg shoppinga. 

Koja je zapravo razlika između kreditne, debitne i beskontaktne kartice?

Debitne kartice - idealne su za one koje žive aktivno i žele jednostavan proračun 

Debitna kartica pruža jednostavan i siguran pristup tekućem računu, bez obzira na to gdje se nalazite. Prihvaćena je na milijunima lokacija širom svijeta, uključujući restorane, hotele i online trgovce, a sredstva se odmah skidaju s tekućeg računa. Naime, za transakciju debitnom karticom vrši se autorizacija što znači da se prije svakog zaduženja provjerava stanje tekućeg računa kako bi se potvrdila transakcija. Osim toga, ovom karticom možete podizati gotovinu na bankomatima u zemlji i inozemstvu te je možete koristiti kako biste automatski platili mjesečne račune, a prilikom plaćanja roba i usluga ili isplate na bankomatima. Na primjer, Mastercard® debitnom karticom dobivate potvrdu o izvršenoj transakciji pa je jednostavno kontrolirati troškove. Maestro® kartica omogućava jednostavan i brz pristup novcu 24 sata na dan na svim prodajnim i isplatnim mjestima u zemlji i inozemstvu te na internetu koja imaju istaknuti znak Maestro, neovisno o valuti. Ovom karticom možete kupovati na rate bez kamata i naknada te podizati gotovinu na bankomatima u zemlji i inozemstvu. 

Prepaid kartice - moderna kontrola

Prepaid kartice posebne su kartice koje funkcioniraju po principu određivanja limita jednostavnom uplatom iznosa na karticu. Na ovaj se način jednostavno smanjuje rizik zlouporabe – na računu imate sredstava upravo onoliko koliko planirate potrošiti. Dobivanje prepaid kartice je jednostavno, nema kreditne provjere i nije potreban bankovni račun. Prihvaćena je diljem svijeta, gdje god je prihvaćena i debitna Mastercard kartica, a možete je koristiti i za online kupnju. Ove su kartice odličan odabir za roditelje koji svoju djecu, učenike ili studente, žele financijski podržati na moderan način uz učinkovitu kontrolu troškova. Ujedno, prepaid kartice predstavljaju prikladniji i sigurniji način plaćanja od korištenja gotovine – za razliku od gotovine, ako registrirate prepaid karticu te ona bude izgubljena ili ukradena, vaš se novac može nadoknaditi.

Beskontaktno plaćanje - za brze potrošače

Beskontaktna plaćanja jedan su od glavnih platnih trendova u Europi, a istraživanje MasterIndex pokazuje kako Hrvati prate taj trend. Kako za kupnje do 100 kuna samo treba beskontaktnu karticu prisloniti na POS terminal, dok je za one iznad 100 kuna nakon prislanjanja kartice potrebno unijeti PIN ili potpis, ova je vrsta plaćanja idealna za djelatnosti u kojima je brzina od presudne važnosti – poput restorana brze hrane, benzinskih postaja, ljekarni, kina ili javnog prijevoza.

Vjerojatno će vas zanimati ovaj podatak: 

Bezgotovinsko plaćanje je najsigurnije plaćanje. Naime, Mastercard je razvio Mastercard SecureCode, osobni kod poznat korisniku kartice i banci, no ne i trgovcima. Na ovaj način korisnici kartica mogu biti sigurni da će svaka njihova transakcija biti zasebno provjerena i odobrena. Isto tako, ako vam lopov ukrade novčanik s gotovinom izgubili ste sigurno vaš novac, dok s vašim mobilnim novčanikom ne može gotovo ništa, a uvijek imate mogućnost blokirati karticu. Tu je i beskontaktno plaćanje, koje se bazira na čip tehnologiji kao najnovijem obliku zaštite koja osigurava kreiranje jedinstvenoga koda prilikom svake transakcije čime su rizici prijevara svedeni na najmanju moguću razinu.

Fun facts o karticama i Europljanima, s naglaskom na Hrvatima: 

Prvo istraživanje Masterindex o e-trgovini i novim trendovima u plaćanju, koje je Mastercard proveo među ispitanicima iz više od 20 europskih zemalja, je potvrdilo da Europljani redovito kupuju online.

Kako i koliko kupuju Hrvati, i što je s ostatkom Europe?

100posto

Što se kupuje, a tko kocka?

Odjeća i obuća su najpopularnije kategorije za kupnju online u Europi (48%), a slijede ih ulaznice (34%), elektronika (33%), knjige (31%) i hotelski smještaj (30%). 

Za ispitanike iz Hrvatske (48%), Irske, Estonije i Latvije je najvjerojatnije da na internetu kupuju odjeću i obuću.

Dvaput je vjerojatnije da će na internetu namirnice kupiti Britanci (33%) nego njihovi susjedi Nizozemci (16%) i Francuzi (15%). Za usporedbu, namirnice online kupuje 13% Hrvata.

Grčki online kupci će četiri puta češće (43%) rezervirati daleka putovanja od ispitanika u Hrvatskoj (10%). 

20% Hrvata online kupuje dječje proizvode i igračke. Proizvodi za djecu popularni su i u Poljskoj (25%) i Italiji (20%), dok je na razini Europe prosjek 14%.

Finska (31%), Švedska (22%) i Norveška (22%) su jedine zemlje s više od jednog od pet online kupaca uključenih u online kockanje.

Što najviše brine korisnike?

Unatoč trendovima koji se razlikuju od zemlje do zemlje, brige Europljana vezane uz e-trgovinu su slične. Strah od prijevare je najčešći razlog za izbjegavanje kupnje na internetu u svim promatranim zemljama. Ipak, u nekim je zemljama zabrinutost veća: Grčka (71%), Hrvatska (65%) i Španjolska (64%), a u nekima manja: Danska (46%) i Francuska (48%).

Bitcoin i Hrvati

U zemljama poput Velike Britanije, Francuske, Španjolske, Irske i Italije kartice su najpopularnije metode plaćanja. U Hrvatskoj pri plaćanju s mobilnog uređaja predvodi online bankarstvo (41%), a slijede kartice (31%). 

41% Hrvata pokazuje interes za digitalnim novčanicima, a pri kupnji preko mobitela koristi ih 4% ispitanika. Zanimljivo, Hrvati su sa 16% jedna od tri nacije, uz Italiju (47%) i Španjolsku (17%), koje pokazuju najveći interes za digitalnom valutom (bitcoin itd.). 

Sada kada sve znate, jeste li spremni za bezbrižnu kupovinu? :D

 

financije

Mastercard

kartice

newsletter

Prijavite se na Newsletter