Superfrendovi

Klinci koji manje vise na mobitelu imaju bolje socijalne vještine


Dina Plevnik Hajduk
15.03.2017.16:30
Klinci koji manje vise na mobitelu imaju bolje socijalne vještine
iStock

sažeto

Na kampiranju su djeca izoštrila svoje socijalne vještine


Dina Plevnik Hajduk
15.03.2017.16:30

S razvojem tehnologije stigla je i pojava koja se prije nije mogla ni zamisliti - roditelji bebama i maloj djeci puštaju crtiće i edukativne vide na laptopu i mobitelu, a djeca koja još nisu ni krenula u vrtić sasvim se dobro snalaze na raznim uređajima.

Dok neki smatraju da je takav način odgoja šokantan, drugi tvrde da djeca na ovaj način brže usvajaju vještine koje će im trebati u stvarnom životu.

Na kojoj god strani ove debate bili, sigurno će vas zanimati da je najnovije istraživanje pokazalo da tehnologija ipak utječe na socijalne vještine koje djeca razvijaju u najmlađoj dobi.

Kako piše Stylist, zbog mobitela i laptopa tradicionalno igranje s prijateljima kod novih generacija palo je za 20 posto, a djeca trećinu slobodnog vremena povode uz zaslon mobitela ili kompjuter.

Istraživanje vezano za socijalne vještine objavljeno na portalu "The Cut", a provedeno je na uzorku od 50-ak djece, i djevojčica i dječaka.

Klinci su odvedeni na kampiranje gdje im je bilo zabranjeno korištenje mobitela, a na samom početku ispunili su anketu u kojoj su trebali pogoditi kako se osoba osjeća na temelju ekspresija lica.

U prosjeku, pogriješili su 14 od 48 puta, a nakon tjedan dana koje su proveli u prirodi, igranju s novim prijateljima, sportskim aktivnostima i kuhanju, sposobnosti razlučivanja osjaćaja povećale su se za 30 posto.

To pokazuje da vrijeme provedeno dalje od ekrana može napraviti čuda za djecu koja tako razvijaju suosjećanje i želju za interakcijom s prijateljima.

djeca

istraživanje

tehnologija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter