KRALJ BLAGDANSKOG STOLA

Kako se ne zeznuti pri kupovini sušenog bakalara


Iris Hazler
20.12.2017.10:00
Kako se ne zeznuti pri kupovini sušenog bakalara
iStock

sažeto

Bakalar je zasigurno najpopularnija riba u blagdanskom periodu, a evo na što trebate pripaziti pri kupovini


Iris Hazler
20.12.2017.10:00

Možete li zamisliti blagdanski stol bez bakalara? Mi ne možemo, a nerijetko se ljudi zeznu pri kupovini, a trgovci mudro iskorištavaju eventualno neznanje i podvale svašta. Bez obzira pripremate li ga na crveno ili bijelo, evo kako prepoznati pravi bakalar koji će vam uljepšati božićnu gozbu.

S obzirom na činjenicu da je ova riba dosta skupa, zasigurno ne želite baciti novac u vjetar. Zato pazite da vaš bakalar ima hrapavu kožu i da nema ljuske na trbuhu i vratu. Prepoznaje se i po tome što je ovo velika riba, od minimalno 60 centimetara, a specifična mu je i žuta boja kod leđne peraje, dok na ostatku tijela često ima tamne pjege. Kako bi bili sigurni da kupujete bakalara, a ne neku drugu ribu, provjerite ima li riba na sebi suhi žig s latinskim nazivom Gadus Morhua.

Ante Cizmic / CROPIX

Bakalar je tvrda riba i to doslovno, jer ga najčešće kupujemo u sušenom obliku. S obzirom na to da je najčešće uvezen iz Aljaske, Norveške i Islanda, dolazi osušen na iznimno hladnom zraku te je iznimno tvrd. Zbog te krutosti, najbolje ga je pripremati tako da ga prvo pustite 24 sata da se namače jer će tako omekšati. Naravno, što ga dulje namačete, to će biti mekaniji, ali i veći.

Također, pripazite kod kupovine da nema dijelova koji su mekani, jer to upućuje na nedovoljno vrijeme sušenja, a kvaliteta ribe je vidljiva i u metlastom obliku repa.

Dobar tek!

Dodatnu inspiraciju za blagdane pronađite u našem blagdanskom specijalu.

hrana

bubble božić

gastro

bakalar

blagdanski stol

blagdanska hrana

kako kupiti bakalar

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter