BRZINA I SMIRENOST

Kako reagirati u slučaju uboda stršljena?


Iris Hazler
10.06.2017.13:30
Kako reagirati u slučaju uboda stršljena?
Profimedia

sažeto

Ubod stršljena obično nije fatalan i uglavnom se sve završi blagim otokom koji traje nekoliko dana. Međutim, u nekim slučajevima može doći do anafilaktičkog šoka, odnosno alergijske reakcije na otrov, a tada je čitava stvar mnogo opasnija


Iris Hazler
10.06.2017.13:30

U svakom slučaju, najbolje je izbjegavati avanture u prirodi na mjestima gdje ima stršljenova. Ako se bavite vrtlarstvom, budite na oprezu i zaštititi otvorene dijelove tijela. Ako ipak dođe do uboda, odmah izvadite žalac i stavite hladan oblog.

Do anafilaktičkog šoka dolazi iz više razloga:

  • zbog toga što je osoba alergična na ugriz insekta
  • zbog toga što je ubod na nezgodnom mjestu gdje otok izaziva gušenje
  • ako je osobu u proteklih nekoliko tjedana već ubo stršljen ili osa, pa je imunološki sustav postao preosjetljiv na alergen i u slučaju ponovnog uboda dolazi do anafilaktičke reakcije organizma

Potrebno je naglasiti kako u slučaju anafilaktičkog šoka treba odmah pozvati hitnu pomoć kako bi se provela antišok terapija. Tu terapiju mogu izvesti samo profesionalci koji praćenjem simptoma određuju doze adrenalina, antihistaminika i kortikosteroida, kako bi neutralizirali alergijsku reakciju.

U slučaju da je čovjek u smrtnoj opasnosti, a u tom trenutku nema liječnika koji bi mu pomogao, alergijska reakcija može se ublažiti injekcijom adrenalina koja je unaprijed pripremljena. Zato, ako ste izloženi opasnosti od ugriza stršljena, a posebno ako ste alergični na ujed insekata, potrebno je uvijek sa sobom imati jednu takvu injekciju i tablete antihistaminika za svaki slučaj, a za sve to se prije svega konzultirajte s liječnikom. U slučaju da nema alergijske reakcije, već je u pitanju samo običan otok, mjesto uboda treba tretirati hladnim oblozima. U tu svrhu možete upotrijebiti hladan predmet kao što je metalna žlica.

Međutim, u nekim slučajevima, alergijska reakcija može zakasni i 8 do 10 sati, pa je ipak najbolje obratiti se liječniku, posebno ako vas je već ugrizao insekt u posljednjih nekoliko tjedana.

Za kraj vam donosimo još jedan koristan savjet. Jedan iskusan pčelar kaže da otok i bol koji nastaju zbog uboda pčele, ose ili stršljena, možete ublažiti i pomoću tablete aspirina ili andola. Potrebno je jednu tabletu namočiti i prisloniti na mjesto uboda, držati jednu minutu, a zatim maknuti. To je potrebno učiniti odmah nakon uboda i tako ćete smanjiti otok i ublažiti bol i svrbež.

stršljen

anafilaktički šok

alergijska reakcija

ubod stršljena

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter