Savjeti stručnjakinje

Kako na jednostavan način odabrati savršenu nijansu pudera


PR
08.04.2019.15:20
Kako na jednostavan način odabrati savršenu nijansu pudera
Profimedia

sažeto

Ništa bez savršenog pudera, a evo kako odabrati onaj uz koji će vaše lice zablistati


PR
08.04.2019.15:20

Puder za lice poznat je kao sastavni dio make upa svake žene, a njegova povijest seže još i nekoliko stoljeća unazad kada je služio da bi poboljšao izgled tena, čineći ga ili iznimno svijetlim ili preplanulim, bez obzira na modne trendove tih vremena.

Danas na raspolaganju imamo brojne pudere u još više oblika, ali žene često griješe s odabirom nijanse i sastava pudera za vlastiti tip kože i tena. Upravo zbog tih pogrešaka, upitali smo za stručni savjet voditeljicu BIPA Backstagea, Sanju Obrovac da nam otkrije male tajne savršenog pudera.

Prvo i osnovno, najbitnije je odrediti podton kože prema kojemu ćemo odabrati nijansu pudera koji će nam odgovarati. Podton kože može biti topli (žućkasti), hladni (roskasti), neutralan (kombinacija toplog i hladnog) i maslinasti.

Svjetlopute osobe koje lako izgore na suncu najčešće su hladnog/rozog podtona dok su osobe tamnije puti koje lako potamne na suncu uglavnom toplog podtona.

Promo

Osobe neutralnog podtona lako potamne, ali isto tako mogu i lako izgorjeti na suncu ako ne koriste odgovarajuću zaštitu. Osobe maslinastog podtona jako lako potamne na suncu i boja kože im ima hladan zelenkasto-sivi pigment.

"Meni osobno najdraži trik za određivanje podtona je zlatni i srebrni nakit. Ako više volite nositi zlatni nakit jer mislite da vam bolje pristaje, onda ste vjerojatno topli podton a ako vam bolje stoji srebrni nakit onda ste hladni. Neutralnom podtonu pristaje i jedno i drugo", pojašnjava Obrovac.

Jedan od ključnih problema je i isprobavanje nijanse pudera na unutrašnjosti zapešća.

Profimedia

"Puder se isprobava isključivo na licu i to duž čeljusne kosti jer tako najbolje vidimo koja nam nijansa odgovara i licu i vratu", naglašava Obrovac te napominje kako se na ruci može eventualno isprobati tekstura pudera, a nikako nijansa jer boja ruke i boja lica ni približno nisu iste.

Jednako tako, bitno je prilagoditi tip pudera svojem tipu kože. Vlasnice masne kože trebale bi obratiti pozornost da je njihov tekući puder bez ulja (oil free) te da ima matt finish. Žene koje imaju suhu kožu trebaju birati pudere koje su laganije teksture, sadrže ulja i njegujuće sastojke dok je kod mješovite kože idealno kombinirati navedene pudere, a T zonu dodatno matirati transparentnim puderom u kamenu.

Promo

Nanošenje pudera može ovisiti o vašim željama i navikama. Obrovac napominje kako se tekući puder može nanositi kistovima, mokrim spužvicama ili prstima. Koju god tehniku odaberete, važno je da se puder ne maže po licu nego da se lagano utapkava da bi se ljepše stopio s kožom. Za sam kraj, voditeljica Bipa Backstagea otkrila je najbitniju stvar:

"Moj najvažniji savjet kod odabira pudera je da ga uvijek isprobavate na čisto lice i na dnevnom svjetlu da bi lakše odabrali odgovarajuću nijansu te da unaprijed znate kakav tip kože imate da bi lakše odabrali odgovarajuću teksturu."

Promo

Stoga, omogućite svom licu najbolje pokrivanje i prirodan sjaj i krenite u nabavu savršenog pudera!

šminkanje

tekući puder

savjeti za šminkanje

nijansa pudera

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter