Cappuccino za doručak

Kako jesti i piti poput pravih Talijana, i napokon naučiti uživati u hrani


Dina Plevnik Hajduk
04.08.2017.12:50
Kako jesti i piti poput pravih Talijana, i napokon naučiti uživati u hrani
Profimedia

sažeto

Ako naručite ručno rađenu tjesteninu, u fokusu će biti ona, a ne mastan umak


Dina Plevnik Hajduk
04.08.2017.12:50

Kad sam se prošle godine s frendicama zaputila na ženski odmor u Italiju znale smo da nas očekuju dvije stvari: očaravajuća ljepota talijanskih mjestašca i fantastična hrana.

Nismo se prevarile, Portofino, Portovenere, naselja Cinque Terre i otočić Elba pravi su raj za oči i dušu, a hrana je bila preukusna, gdje god da smo sjele.

Profimedia

Ipak, iznenadila nas je činjenica da se prava talijanska kuhinja razlikuje od hrane koju u Hrvatskoj smatramo karakterističnom za to područje, a što uključuje tanjure pune tjestenine s masnim umacima, sočne, kalorične lazanje i ostala jela napucana hrpom sastojaka i začina poput bosiljka, peršina i češnjaka.

U svim restoranima porcije su na prvu izgledale male, a ni na jednom tanjuru nije se našlo više od tri sastojka. Ako naručite ručno rađene bučine tortelline, dobit ćete ih 'gole', ukrašene s listom bosiljka i par kapljica umaka, a tu filozofiju prate i sva ostala jela.

Hrana se ne maskira bezbrojnim sastojcima već se uživa u prvoklasnim, autentičnim proizvodima, bez potrebe za pretjerivanjem.

Ne trebam ni napominjati da smo se, usprkos prvotnom čuđenju, svaki puta odlično najele jer je svaka porcija bila savršeno dozirana za jednu osobu i bogata nevjerojatnim okusima.

Kad sam se vratila s putovanja, oduševljeno sam se bacila na istraživanje talijanske kuhinje i gledanje kulinarskih emisija koje vode pravi Talijani te doznala zanimljive činjenice kojih prije nisam bila svjesna.

1. Zna se kad se pije cappuccino

Talijani cappuccino piju samo ujutro, najčešće uz doručak koji se sastoji od nekog finog peciva. Premda kavu piju tijekom cijelog dana, ne pada im na pamet cappuccino naručivati popodne, ni nakon obroka.

2. Kavu piju kao mi rakiju

Ona nije sredstvo koje označava druženje s prijateljima i ne ispija se dugo, uz novine i tv program. Cijeni se kvalitetna, kratka kava koja se ispija s nogu. Prije nje savjetuju ispijanje vode koja 'otvara put u želudac' crnom magičnom napitku.

3. Ne pretjeruju sa začinima

Začinsko bilje, luk i češnjak koriste se u gotovo svim jelima, ali se s njima ne pretjeruje. Tu su da nadopune jelo, a ne prevladaju.

4. Svježi sastojci su najvažniji

Na kraju krajeva, važno je u hrani uživati, a ne natrpati želudac bilo čime.

5. Svaki obrok trebao bi biti proslava života

Jede se dugo, ponekad i satima, i to u više malih sljedova. Prije obroka pije se aperitiv i jede predjelo, a uz glavno jelo uživa u kapljici dobrog vina.

6. Sveto trojstvo

Lazanje i sos bolognese se ne rade ako Talijani u kući nemaju luk, celer i mrkvu, čija je mješavina baza za savršen sos.

7. U kući uvijek imaju rajčice u konzervi i koncentrat rajčice

Za fin okus i lijepu boju umaka...

8. S tanjura se hrana ne prelijeva

Nije važna kvantiteta već kvaliteta.

9. Voće za desert

Talijanski deserti poznati su po cijelom svijetu, no oni za svakodnevni desert uglavnom jedu sezonsko voće.

10. Kruh se ne premazuje maslacom, već uljem

Maslinovo ulje jedan je od najvažnijih sastojaka talijanske kuhinje, a maslac mijenja čak i na kruhu koji, usput rečeno, Talijani također obožavaju.

I za kraj, nemojte se bojati brašna, tjestenine i masnih sireva, u malim količinama, dobra hrana uljepšat će vam dan i dati energiju da živite punim plućima. 

 

hrana

putovanje

Italija

tjestenina

taliajnska kuhinja

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter