Nekad je singl bolji od albuma

Kako jedan komad namještaja može toliko poljuljati samopozdanje i životne vrijednosti koje u sekundu postaju klimavije nego raštimani stolić na balkonu


Ines Madunić
23.10.2019.11:55
Kako jedan komad namještaja može toliko poljuljati samopozdanje i životne vrijednosti koje u sekundu postaju klimavije nego raštimani stolić na balkonu
Privatni album

sažeto

U novoj kolumni na tjednoj bazi pišemo o izazovima i krizama s kojima se suočavaju singl cure i dečki. Ovog tjedna u epizodi: Egzistencijalne krize zbog jedne police


Ines Madunić
23.10.2019.11:55

Ti si snažna, neovisna žena, ponavljala sam sama sebi dok sam otvarala kutiju u kojoj je bila moja nova polica. U redu, regal, možemo taj komad namještaja zvati kako god hoćete. Stvar je bila u tome da sam bolno svjesna činjenice da sam jako, ali baš jako loša u slaganju namještaja i praćenju uputa. Koliko god izgledalo jednostavno, u mom nimalo matematičkom umu naći će se nekakva komplikacija, bila sam u to sigurna.

Jednom sam stol koji ima doslovno tri (3) iverice slagala četiri (4) sata. Doduše, u tom slučaju nisam imala upute nego sam morala naslijepo otkrivati kako to treba izgledati.

Komentari u stilu "naravno, kao i svaka žena" uopće se ne mogu primijeniti jer, recimo, moja sestra i nekoliko mojih prijateljica puno su bolje u slaganju namještaja i općenito logičnom razmišljanju od većine muškaraca koje znam. Nažalost, ja nisam dio te kul ekipe curki. Prošli put kad sam čekala majstora da mi dođe nešto popraviti nisam imala pravilno funkcionirajući wc kotlić skoro tjedan dana.

Stajala sam tako nad komadima regala koji mi je upravo došao i koji bi uskoro trebao postati dio mog stana i imala egzistencijalnu krizu.

Privatni album

Što ako ne uspijem sama? Jesam li stvarno toliko nesposobna da ne znam složiti policu koju si mogu priuštiti? Treba li mi muškarac da bih izgurala svakodnevni život?
Moje je samopouzdanje bilo klimavije nego raštimani stolić na mom balkonu.

Stvarno, jedna obična polica, komad namještaja skandinavskog stila natjerao me da razmišljam o tome da možda ipak trebam imati nekog dečka, čisto zbog "tehničke podrške". Emocionalna bi došla kao bonus.

Trebam li s nekim biti intimna samo kako bih uvijek znala da neću morati čekati tjedan dana da postavim, primjerice, luster koji sam kupila, nekoga tko će popraviti laptop kad se pojavi plavi ekran smrti i tko će napraviti rupe u zidu kako bih postavila slike?

Nevjerojatno je koliko jedna polica može poljuljati cijeli sustav vrijednosti prema kojem živim. Džabe mi svi feministički manifesti koje pišem kad ne znam pratiti upute za slaganje najjednostavnijeg regala na svijetu.

Jasno, mogla sam platiti gospodinu koji je dostavio policu da je složi. Mogla sam zvati frenda ili frendicu da mi pomogne. Nema ništa loše u tome. Ali htjela sam to napraviti sama. Jedan moj bivši rekao bi da je to zato što sam sebična pa sve želim napraviti sama i nikad ne tražim pomoć. Moguće, iako mislim da samo imam potrebu znati da mogu nešto sama. I ne vidim ništa loše u tome. Ne uživam u ulozi dame u nevolji.

S druge strane, sjećam se kad sam bila u vezi pa sam skoro dva tjedna prala odjeću na ruke jer veš mašina nije radila. Ne znam zašto, mogli ste shvatiti da nisam baš neka majstorica. Živjela sam s dečkom koji je rekao da se ništa ne brinem i da nema potrebe da zovem majstora jer će on riješiti kvar, koji god da jest.

Dva tjedna poslije, ispucalih ruku i dosta oslabljenih živaca, nazvala sam majstora i platila mu da promijeni grijač na perilici. Moj tadašnji momak nije mogao shvatiti zašto sam toliko živčana. Naravno, nije on prao odjeću - radio je druge kućanske poslove, ali briga za odjeću bila je moja domena. 

Život u dvoje ne znači uvijek da ćete imati bezrezervnu podršku - bilo tehničku ili emocionalnu. Nekad jednostavno ovisite sami o sebi. 

Odlučila sam se zato zbrojiti i krenuti vrlo smireno. Na prvoj stranici uputa za slaganje naznačeno je kako ne biste trebali slagati namještaj sami nego uz drugu osobu. Wow, hvala na još jednom podsjećanju da nemam dečka i da sam all alone, salonu namještaja kojeg neću imenovati.

Ponosno sam shvatila sam imam križni odvijač u kutiji za alat i nakon par nezgodnih trenutaka balansiranja i ispadanja na pod dok nisam policu pričvrstila kako treba s obje strane (zato vam treba druga osoba, ok, shvaćam, nije zato što mi biološki sat otkucava i umrijet ću sama jer me nitko ne voli, u redu), moja je polica izgledala kao u katalogu.

Betty Friedan rekla je kako nijedna žena nije svršila dok je polirala kuhinjski pod, ali razina mog samopouzdanja i zadovoljenosti bila je opasno blizu orgazma kad sam shvatila da sam sama, u rekordnom roku složila policu. Sad stvarno mogu reći da je moja - izabrala sam ju, platila i sastavila.

Privatni album

Odmah sam prijatelju - koji je bio na stand byu i kojeg sam već upozorila da će mi možda morati doći pomoći - poslala poruku da ipak jesam snažna, neovisna žena kojoj ne treba ni njegova ni pomoć nekog drugog muškarca.

Kakvo jebeno olakšanje.

Cinici će reći da sam glupa, razmažena klinka i da postoje veći problemi u životu. Svjesna sam toga, postoje veći problemi i u mom životu, bez brige.

Ali, putovanje od potpuno nesposobne djevojke, da ne kažem mlade žene, do one koja je sigurna u sebe nije nimalo lako. Naučiti osloniti se sama na sebe proces je koji traje godinama.

Da se razumijemo, naravno da žena koja ne složi sama policu nije ništa manje snažna ili sposobna za svakodnevni život. Ali kako se povećava razina samostalnosti, tako raste i samopouzdanje, što vam može samo pomoći u svim drugim aspektima života.

Privatni album

Uz ekonomsku neovisnost, jedna od možda najvećih životnih pobjeda je mogućnost da sama popraviš stvari u svom stanu.

Self care nisu samo maske za lice i ispijanje rosea dok se ljuljaš uz Rihannu, nego i vještina korištenja bušilice. A dečka treba imati jedino ako ste se oboje jako zaljubili i dajete si emocionalnu potporu. Sve drugo možeš sama. 

Bubble kolumna

single

Nekad je singl bolji od albuma

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter