BUBBLE ŠTIVO

John Grisham – pisac koji zna znanje i piše trilere koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim


Iris Hazler
14.04.2018.10:00
John Grisham – pisac koji zna znanje i piše trilere koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim
Profimedia/Press Foto

sažeto

Svi zaljubljenici u pravnu profesiju mogu s olakšanjem odahnuti jer upravo za njihove gušte piše John Grisham


Iris Hazler
14.04.2018.10:00

On se brine za to da u svijetu ne bi slučajno nedostajalo pregršt izvanredno dobrih pravnih trilera koji čitatelje uvlače u mračne strane pravosuđa i upoznaje čitatelja sa slučajevima koji bi u svakodnevici bili skriveni od javnosti zbog teških priča koje nose iza sebe. No, John nam ih slikovito opiše i uvuče nas duboko u mozgove pravnika koji nastoje razriješiti slučajeve nepravde pune opasnosti.

Rođen i odrastao u SAD-u, gdje završava Pravni fakultet te svoju inspiraciju za kreativno pisanje dobiva 1984. godine. Jednog dana bio je u sudnici i čuo dvanaestogodišnju djevojčicu kako sucu govori o silovanju i zlostavljanju koje je doživjela. Ta priča uznemirila je sve prisutne, a Grisham odlučuje da to mora biti priča koju će podijeliti s ljudima. Knjigu je pisao tri godine i nastao je triler "A Time To Kill". Djelo je bilo odbijano od brojnih izdavača no u konačnici je jedna nepoznata izdavačka kuća odlučila tiskati knjigu. Tu započinje njegova uspješna karijera spisatelja.

Roman "Tvrtka", zatim postaje njegov prvi bestseller i prodaje se u više od 7 milijuna primjeraka, a prema Galaxy British Book Awardsu, njegovo ime se smjestilo među prva tri spisatelja koja prodaju dva milijuna primjerka nakon prvog printanja.

"Tvrtka" se zbog manične čitanosti u toliko kratkom periodu adaptira u istoimeni film 1993. godine. Trenutačno su mu knjige prevedene na 42 jezika i diljem svijeta biva ime koje predvodi u žanru pravnog trilera. U zadnjih osam godina Grisham je napisao seriju knjiga za djecu. U njima se osvrće na priče koje djeci daju mogućnost aktivno se upoznavati sa svijetom zakona i pravednosti te John ističe kako se iskreno nada da će te priče djecu jasno informirati o pravu i inspirirati ih na to da njihove daljnje interese usmjere na razumijevanje i prakticiranje istog.

Press Foto

Ovaj izrazito nadaren pisac izdao je već više od 25 romana, a na Hrvatski je prevedeno njih dvadesetak od kojih su Čudotvorac, Priziv, Komora, Slučaj Pelikan, Klijent, i Tvrtka ekranizirani a naklada Znanje je još izdala romane Iznuđivač, Pravednik i  Javorov drvored. Posljednji koji ne smijete propustiti je "Siva gora", roman objavljen u nakladi Znanja. Bacite oko, nećete požaliti!

knjiga

bubble štivo

književnost

triler

John Grisham

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter