Zašto ne znamo uživati u sadašnjosti?

Jedva čekamo da prođe ljeto jer je prevruće, kad dođe zima ne možemo dočekati ljeto jer je prehladno...


Mada Peršić
01.07.2019.11:00
Jedva čekamo da prođe ljeto jer je prevruće, kad dođe zima ne možemo dočekati ljeto jer je prehladno...
Privatni album

sažeto

Mada nam ovaj tjedan skreće pozornost na 


Mada Peršić
01.07.2019.11:00

Ljeto je. Vruće je, vruće je, jako je vruće! Znate li koliko je vruće ? Jako! Skoro 40 stupnjeva! A u Parizu i Španjolskoj blizu 50 stupnjeva! 

Teško nam je. Vruće nam je. Vruće nam je dok se vozimo, vruće nam je na poslu i vruće nam je dok pijemo pivu nakon posla. A još i komarci! Joj, samo da odemo na godišnji! Jedva čekamo da odemo na godišnji.

Odlazimo na godišnji. Ajme gužve na autoputu! Ajme, grozno! Vruće nam je u autu. Joj, samo da stignemo na odredište. Jedva čekamo da stignemo na odredište.
Stižemo na odredište.

Joj, samo da te kofere ubacimo u kuću, stan, apartman i da odemo na plažu! Odlazimo na plažu. Ajme, dreke! Ajme, koliko djece! Ajme, zašto je kava na plaži 16 kn, a u kvartovskoj birtiji 10 kn? Zašto mi ne da vodu u čaši nego moram kupovat' Janu. A još mi djeca skaču po glavi.

Privatni album

Evo, ima i pasa. Zašto me pas pošpricao! Zašto me dotiče nečiji luftić jednorog! Zašto me Česi teroriziraju mirisima pašteta. Jooj, samo da odemo s plaže! Jedva čekamo da odemo s plaže. Odlazimo s plaže. Jedva čekamo da se otuširamo i odemo u grad. Odlazimo u grad.

Ajme opet gužva! Ajme vruće! Ajme preglasno. 'Ko je izmislio ove proklete bluetooth zvučnike! Zašto je mala piva na odredištu godišnjeg 30 kn, a u kvartovskoj birtiji 18 kn? Iduće godine idemo drugdje. Idemo na neko civilizirano, jeftino i fino mjesto. Jedva čekamo da se vratimo doma.

Vraćamo se doma. Ne možemo baš skroz podnijeti same sebe pa jedva čekamo da počnemo raditi da se ne trebamo previše preispitivati. Počinjemo raditi. Ajme, previše radimo! Kad će taj Božić! Dolazi Božić.

Jooj, zima je! Ajme, temperature su ispod nule! Kako to? Ajme, pao je snijeg. Kako ćemo sad? Jooj, valja auto očistit. To nam je najgore. Jooj, te glupe božićne pjesme. Je*ena Mariah Carey svake godine! Ajme, 'ko će napeć sve te kolače! Ajme, onda još moramo na ručak kod svojih. Jooj, jedva čekamo da prođe taj ručak i da dođe Stara godina. Dolazi Stara godina.

Ajme, parti je grozan. Jedva čekamo da u siječnju krenemo u teretanu da izgubimo 5 kila koje smo dobili od kompulzivnog žderanja. Krećemo u teretanu. Ajme, grozno je vježbati. Jedva čekamo da završi trening i da popijemo proteinski šejk ili pivo. Pivo. Pivo ima puno B vitamina i opušta mišiće, čuli smo. Jedva čekamo da nam završi mjesečna članarina da bez grizodušja opet ne vježbamo i samo pijemo pivo. Opet ne vježbamo. Pijemo pivo. Debeli smo. Dolazi ljeto.

Privatni album

Vruće je! Jako je vruće! Ajme, ne možemo živjet' od vrućine. Nema veze što smo debeli, jedva čekamo da odemo na godišnji. I na plažu. I popijemo pivo. I tako u krug. I onda umremo.

U međuvremenu idemo u vrtić za koji jedva čekamo da prođe, idemo u škole za koje jedva čekamo da prođu, i na fakultete koje jedva čekamo da završimo. Ulazimo u veze iz kojih jedva čekamo da izađemo. Rađamo djecu za koju jedva čekamo da odrastu. Glasamo za političare za koje jedva čekamo da siđu s vlasti. Jedva čekamo da konačno napravimo savršeno tijelo. Mislimo da život počinje kad dočekamo ono što jedva čekamo.

Mislimo, kad dočekamo ono što jedva čekamo, postat ćemo sretna osoba. Trava je puno zelenija tamo u budućnosti, kad se samo dogodi to što jedva čekamo. Život će biti veseo, vedar i ispunjen kad dođe ljeto, kad položimo ispit, kad završimo fakultet, kad budemo mršavi, kad se udamo i oženimo. Međutim, naslućujemo, ne ide to baš tako. Jer mi ostajemo isti - jedvačekajući čangrizavci. I posvuda nehotice sadimo tu manje zelenu travu. Ispada nam iz džepa to zrnje za ne tako zelenu travu.

Privatni album

I ne kužimo da jedvačekanjem da nešto prođe, zapravo jedva čekamo da život prođe. I da trava onda bude iznad nas. I tako nam zaista život prođe u čekanju, a da nije ni počeo. Nismo imali pojma da živimo dok smo čekali. Znamo samo da je bilo puno piva. Valja uživati i u umjereno neugodnim situacijama, naslućujemo, jer život je jedna umjereno neugodna situacija. I bez veze je jedva čekati da situacija bude bolja nego ju valja napraviti boljom sada.

Pa to smo sve čitali u self help knjigama i imalo nam je smisla. Kako smo već zaboravili? Nađimo veselje i šarm u ispitu, vrućini, snijegu, groznim božićnim pjesmama zimi i groznim pjesmama s bluetooth zvučnika ljeti. Pustimo to pivo i popravimo političku situaciju! Osnujmo stranku! Kandidirajmo se za predsjednika! Ak' može Škoro, možemo i mi!

ljeto

Scena kolumna

ljetovanje

Mada Peršić

newsletter

Prijavite se na Newsletter