SVAKODNEVICA NAŠA SVAGDAŠNJA

Iznenađujuće stvari i situacije koje nas postaruju


Iris Hazler
09.08.2017.14:35
Iznenađujuće stvari i situacije koje nas postaruju
iStock

sažeto

Stavljajte kremu za sunčanje, nemojte zaboraviti kremu za područje oko očiju, izbjegavajte cigarete... Sve to znamo, ali ima još faktora koji itekako utječu na naše prijevremeno starenje


Iris Hazler
09.08.2017.14:35

Nedostatak sna

Loša kvaliteta sna svake noći je povezana s brojnim zdravstvenim problemima, od povećanog rizika od srčanih bolesti do pretilosti. Osim toga, nedostatak sna (bilo zbog tulumarenja ili problema s nesanicom), također dovodi do bržeg starenja kože te pojave sitnih linija, neujednačene pigmentacije i slabije elastičnosti kože lica.

Svakodnevni promet

Zagađivanje vezano za promet može uzrokovati prijevremeno starenje kože, ali i sama izloženost ispušnim plinovima nije najzdravija. Zato, zatvorite prozore i upalite klimu.

Stres na poslu

Svakodnevni stresori se naplaćuju, ali ne u kratkom roku. Prema studiji Sveučilišta Umeå, stresni steroidi koji su pušteni u mozak mogu ubrzati početak Alzheimerove bolesti, dok je druga studija pokazala kako stres povezan s poslom može uzrokovati štetne promjene naše DNK koje su povezane s mnoštvom degenerativnih bolesti.

Loše držanje

Kao klince su nas upozoravali da se uspravimo, ne sjedimo pogrbljeni, ali radno vrijeme koje provodimo ispred kompjutora ne ide nam u prilog. Osim što donosi bol u leđima i vratu, loše držanje može dovesti do oslabljene kralježnice i njezine povećane zakrivljenosti s godinama. Nadalje, studija objavljena prošle godine na Sveučilištu u Idahu otkrila je da stariji odrasli ljudi s boljim držanjem pokazuju povećanu kognitivnu funkciju, dok su oni s lošijim držanjem imali većih problema s prisjećanjem.

Cuga nakon posla

Bilo da idete s kolegama ili se nalazite s prijateljima, ako je učestalo - nije dobro. Alkohol je prirodni diuretik, a dugoročna dehidracija može smanjiti elastičnost kože, uzrokujući bore. No, loša vijest ne prestaje ovdje: prema nedavnoj studiji istraživačkog društva o alkoholizmu, previše koktela može također uzrokovati štetu na staničnoj razini i dovesti do dobnih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes, rak i demencije.

zdravlje

alkohol

san

starenje

zdravlje kože

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter