zašto se sve više ekipe 'navuklo' na uzgoj cvijeća?

Imam 30 i sve češće s prijateljicama ne pričam o frajerima, seksu i izlascima nego o biljkama u svom stanu. I nisam jedina


Ines Madunić
12.09.2019.17:00
Imam 30 i sve češće s prijateljicama ne pričam o frajerima, seksu i izlascima nego o biljkama u svom stanu. I nisam jedina
iStock

sažeto

Jeste li i vi postali opsjednuti kućnim biljkama i maštate li o samo svojoj, raskošnoj Monsteri deliciosi?


Ines Madunić
12.09.2019.17:00

Nedavno sam bila na piću s prijateljicom koju nisam vidjela dvije godine. Nakon što u prvih sat i pol prešle novosti u poslovnom i privatnom životu, odjednom smo počele pričati o tome kakvom vodom polijevamo svoje kućne biljke (skupljam kišnicu jer im je voda iz slavine pretvrda) te zašto sam u zemlju povremeno bacala pepeo od cigareta (navodno je dobro za odbijanje nametnika).

"Hvala bogu, mislila sam da samo ja nisam normalna s tim biljkama", rekla mi je kroz smijeh prijateljica, koja je pomalo nesretna jer u stanu nema dovoljno prirodnog svjetla da bi biljke postavljala posvuda pa je ograničena samo na južni prozor.

Dan prije bila sam kod druge prijateljice koja je već neko vrijeme prava majstorica u uzgajanju i održavanju biljaka. Kući sam se vratila s dvije nove članice zelene obitelji, dugo željenom Monsterom deliciosom i Pileom peperomioides.

Privatni album

Prije sam se tješila šopingom u Zari, sad peglam kartice u vrtnim centrima, s prijateljima u grupnom chatu raspravljam o tome koje gnojivo je najbolje koristiti i kada te dogovaramo razmjenu pelcera, u Ikea katalogu slinim za pravim ananasom, avokado kupujem samo da bih ga pokušala posaditi i uzgojiti, a nerijetko zovem mamu da ju pitam nešto o određenoj biljci.

Na Instagramu mi je omiljeni hashtag #plantparenthood, a rijetko što mi pričinjava više zadovoljstva od novog lista fikusa ili cvjetića Tradescantije pallide. I da, pamtim nazive biljaka, a prijatelj i ja smo jednom otkinuli list Sansevierije iz kafića jer je ta biljka naprosto preskupa. Još uvijek čekamo da razvije korijenje da ju možemo posaditi.

Ako ste pripadnik/ca milenijalske generacije - svi mi smo ljudi u kasnim dvadesetima ili ranim tridesetima - vrlo je vjerojatno da ste i vi "zabrijali" na kućne biljke. Fenomen je, čini mi se, krenuo s trendom sukulenata, mesnatih biljaka koje su navodno lake za održavanje, a izgledaju savršeno u vašem Instagram feedu. Dotad smo svi nekako brijali na kaktuse, a ja sam bila toliko nesposobna održati biljku na životu da mi je jedan kaktus počinio samoubojstvo - osušio se i pao s police na pod pred mojim vlastitim očima.

Bila sam ona cura u društvu koja uspije ubiti i kaktus pa sam bila ekstra skeptična prema sukulentima. Međutim, onda sam se preselila u drugi stan s puno više svjetla, dobila sam nekoliko biljaka koje su, na moje iznenađenje, počele lijepo rasti. Kad sam se ponovno preselila i počela živjeti sama biljke su se samo gomilale. Dio sam dobila od prijateljica, dio mi je presadila mama, a dio sam sama kupila.

U čemu je stvar s kućnim biljkama?

Privatni album

"Milenijalci odgađaju roditeljstvo, a biljke su postale novi ljubimci. Ispunjavaju potrebu za povezanošću s prirodom te se uklapaju u wellness pokret", napisao je Matthew Boyle za Bloomberg.

Ima nešto u tome; roditeljstvo mi nije na kraj pameti, a kućne ljubimce zasad ne mogu imati zbog prirode posla i načina života. Biljke mi pružaju osjećaj odraslosti, ali i vrlo ograničene odgovornosti; održavam nešto živo i brinem se za to, ali nakon posla mogu sjesti na cugu i vratiti se doma dva dana poslije. Biljke će svejedno preživjeti.

Također, biljke same po sebi nisu skupe za održavanje. Možete ih kupiti za malo novca ili čak ništa - uzmite pelcer od frendova ili roditelja, a onda ovise o prirodnoj svjetlosti i vodi. Gnojiva su poželjna, ali realno možete i bez njih, iako uopće nisu skupa.

Možda želite lijepu teglu za svoju biljku, a njih možete improvizirati ili kupiti na buvljaku, odlučiti se za one plastične, a ne keramičke i slično. Dakle, stan će vam izgledati lijepo, a niste potrošili skoro ništa.

Prema podacima iz SAD-a, prodaja kućnih biljaka u toj je državi u protekle se tri godine udvostručila i sad iznosi oko 1,7 milijardi dolara, a sjemenke Monstere deliciose, tog mokrog sna svih milenijalaca koji su opsjednuti biljkama, dvostruko su poskupjele.

Privatni album

Neki komentatori sarkastično tvrde kako milenijalci vole kućne biljke "jer nemamo ništa drugo".

Odnosno, imamo nesigurne poslove, rijetki od nas su zadovoljni svojim karijerama, nemamo novca za vlastite stanove, ne možemo si priuštiti zasnivanje obitelji, a često ni kućne ljubimce, ne možemo jesti u restoranima, a ono malo što uštedimo potrošimo na putovanja - ako imamo sreće. Zašto ne bismo potrošili 30 kuna na biljku mesožderku?

Iskreno, radije bih dala 150 kuna za Monsteru nego za majicu ili bilo koji drugi komad odjeće, što je također klasični milenijalski stav. Ekologija je u trendu, ako ne reciklirate niste kul, a svijest o vlastitom ekološkom otisku itekako se cijeni.

Privatni album

Svi želimo jesti svoju hranu jer smo konačno shvatili da je ona kupovna prepuna pesticida i naprosto nije zdrava, a mi koji nemamo dvorište radit ćemo to na balkonima ili čak na prozorskim daskama i maštati o svom malenom vrtu u kojem ćemo brati rajčice i strpljivo čekati prve plodove voćki. 

Kućne biljke dotad su nam sasvim dovoljne. 

kućne biljke

sukulenti

kaktus

monstera

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter