bubble štivo

Hit knjiga: 'Kafić na kraju svijeta' je Zona sumraka kako bi je napisao Paulo Coelho


100posto
16.06.2018.17:05
Hit knjiga: 'Kafić na kraju svijeta' je Zona sumraka kako bi je napisao Paulo Coelho
Promo

sažeto

Prekrasna mala (ali nekako jako velika) pripovijest o smislu života puna izvrsnih citata


100posto
16.06.2018.17:05

Ne znamo je li to unaprijed planirano, ali izdavač knjige 'Kafić na kraju svijeta', Egmont, vratio je u knjižare odlične romane koji se na vrlo poticajan način bave problematikom samopomoći. Iako je taj pojam vrlo upitan, posebno kad je riječ o beletristici, zasad će poslužiti svrsi.

Autor ovog mini-romana je John Strelecky. Njegov je život neobičan, ali nije bez primjera. Autor je na početku svojih tridesetih doživio nešto što mu je otvorilo oči i promijenilo život te je ono što je spoznao odlučio podijeliti s drugima u obliku knjige. Odmah po objavljivanju, postala je usmeni hit koji se već više od petnaest godina nalazi na vrhovima svjetskih top-lista.

Priča je ispričana glasom uspješnog poslovnog čovjeka koji je nakon fakulteta počeo graditi karijeru te se uspeo na hijerarhijskoj ljestvici gotovo do samog vrha. No, možda i sami to znate, iako si s lakoćom postavljamo ciljeve, kada smo blizu njihova ispunjenja, dolaze sumnje i treba zastati kako bismo se uvjerili da je to čemu stremimo ono pravo. Junak priče odlučio je otići na zasluženi odmor kako bi se malo odmaknuo i 'napunio baterije' (pojam o kojem će se govoriti u knjizi).

Promo

Tijekom putovanja, on se izgubi, morajući sići s autoputa te krenuti nekim nepoznatim cestama koje će ga voditi sve dalje od njegove destinacije za odmor. I kada već gubi nadu (i gorivo), odjednom se nađe ispred malenog zdanja u kojem se nalazi kafić neobična imena: Zašto si ovdje? Kako je on poslovan čovjek koji se bavi realnim stvarima, to ga malo začudi, ali ne dovoljno da bi nastavio dalje. I tako on otvori vrata u svoj novi život. Nije baš da je uopće imao izbora…

Kao što naslov romana kaže, ovo je mjesto centralno za radnju i, kad netko u njega uđe, vjerojatno je da će izaći kao drugi čovjek. To je taj element Zone sumraka, a nadopunjuju ga druge čudnovatosti: jelovnik se mijenja ako ga pogledate krajičkom oka, konobarica i kuhar ponašaju se prilično neobično, gosti kao da su s drugog svijeta. Naš će se protagonist u tom kafiću početi duboko zapitati o smislu i smjeru svog života, a autor je to opisao koristeći jasne i moćne dijaloge te parabole koje navode na razmišljanje.

Knjiga ima istaknutu atmosferu 'onostranog', ali ne na jezoviti način. Prije imate osjećaj neke izdvojenosti od svijeta kojom to mjesto postaje platforma za promišljanje stvari koje jesu konkretne, ali ne uvijek opipljive. Vrlo tečan stil pisanja čini da stranice lete te ćete se ubrzo naći na kraju knjige otvorenih usta. Hoćete li iz nje izvući više pitanja ili odgovora, na vama je.

Kako god, nakon čitanja ćete biti puno bogatiji nego prije. Jako zanimljiva i, iako kratka, vrlo duboka knjiga. (Egmont, 99,00 kn)

knjiga

bubble štivo

čitanje

preporuka

newsletter

Prijavite se na Newsletter