KRIZA MLADIH GODINA GALE SVILAN

Pakao Instagram parova, šizofrenija u nastajanju! 'Već godinu dana 'guilt tripaš' dečka s ozbiljnim razgovorima 'u kojem smjeru ide naša veza'


Gala Svilan
25.06.2019.11:00
Pakao Instagram parova, šizofrenija u nastajanju! 'Već godinu dana 'guilt tripaš' dečka s ozbiljnim razgovorima 'u kojem smjeru ide naša veza'
Ivana Nobilo/CROPIX

sažeto

Gala Svilan ovog tjedna u kolumni se osvrće na Instagram parove koji su posebna, nova kategorija te društvene mreže


Gala Svilan
25.06.2019.11:00

Postoji samo jedna stvar iritantnija od fotki nožnih prstiju na plaži i djece na Instagramu. Instagram parovi.

"Gledaj ih! Opet njih dvoje", prijateljica mi gura kavu i stavlja mobitel pod nos. Nova Instagram fotka para kojeg obje znamo. Para kojeg jako volimo... hejtati. On ima ispruženu ruku kako bi okinuo selfie, a ona čvrsto drži šareni koktel u ruci. Isto tako je držala i bivšeg za jaja, samo što je dokaze o prijašnjoj vezi brzopotezno izbrisala s Instagrama. Ispod fotke opis: "Mjesečni Love post #6: Otmjen kokteli s još otmjenijom djevojkom #sorryshestaken".

"ARGHKHKH", ispuštam čudnovate zvukove i bacam joj mobitel u krilo. Prijateljica umire od smijeha i ponosa koliko me brzo uspjela iznervirati. Ovaj par slavi svoje "mjesečnice". Nisu one krvave, ali su jednako odvratne. Veza im je realno na samom početku, a meni je njih i njihovih zajedničkih objava već preko glave. Dosta je i svima ostalima, ali to ih ne zaustavlja da ostavljaju komentare: "AAAHHH vas dvoje <3", "najslađi ste". Kako je vrijeme odmicalo, tako su i komentari polako nestajali, ali njihove mjesečnice su se nastavile. Sada im pod fotografijama komentare ostavljaju samo majke i tetke.

Poznanici su inače divni ljudi u stvarnom životu, ali digitalni teroristi na Instagramu. Fotografije njihovih mjesečnih slavlja samo su vrhunac ledenog brijega. Tu su i nedjeljni ručkovi, poljupci slikani iz kuta koji je preblizu, izleti u Trakošćan i ruže od 40 kuna od one tete što ordinira noćnim klubovima u pet ujutro. Ovaj vrtlog intimnog sadržaja preuznemirujuć je za cinika poput mene.

Problem zapravo nije u njima, problem je u onih 50 ostalih prijatelja i poznanika na mojoj listi koji siluju sa #shesakeeper objavama. Kada vidim postove u kojima se izjavljuje ljubav uvijek pomislim da je netko od njih dvoje gluh. Valjda ne čuje, ne može čitati s usana pa moraju napismeno, putem Instagrama izjavljivati ljubav.

Instagram je postao medij suptilnog fleksanja bicepsa. Dok nas je Facebook poticao na nedvosmislenost, Instagram trenira naš potencijal storytellinga. Na suptilan način istakni svoju ljepotu, talente, svjetovnost. Samo insinuiraj, a ostali će to napisati pod komentarima. Identično se dogodilo i s online odnosima.

Preselili smo se s Facebooka na Instagram i pravila su se morala promijeniti. Više ne postoji službena kategorija "Relationship status" i zapišavanje teritorija se sada obavlja na nešto drugačiji način. Objavama zajedničkih fotografija. Ako si sretnica (čitaj: ako je pasivna agresija tvoj drugi jezik), frajer će fotku objaviti na Feedu. Ako ne postojiš na njegovom Feedu, ne postojiš niti u njegovom životu. Storyji se ne računaju jer im je životni vijek 24h, isto kao i vašoj "vezi". P.S. Svakako se pobrini i da obriše sve fotke svojih bivših jer inače se zajednička fotka ne računa.

Današnji parovi svoje nesigurnosti više ne otkrivaju samo prvim susjedima zbog tankih zidova, već cijeloj internetskoj zajednici. Djevojke dižu Storyje češće negoli njegovog prijatelja među nogama. Gabriel García Márquez trebao bi napisati nastavak knjige "Ljubav u doba kolere" i nazvati ga "Ljubav u doba Instagrama". I kolera i Instagram za simptome imaju vodenasti proljev i povraćanje.

Osim brendiranja sebe kao osobe putem Instagrama, mi smo dijagnozu uspjeli rastaviti na još iritantnije čimbenike. Sada ne brendiramo samo sebe već i svoju vezu. Moramo odskakati od ostalih 100 identičnih parova na Instagramu, silovati ih intimnim trenutcima kako ne bi zaboravili da postojimo. Kako je to Goebbels objasnio, stoput ponovljena laž postaje istina. Postali smo lojalniji brendovima nego li ljudima. Već 8 godina kupuješ donje rublje u istom dućanu, ali dečke mijenjaš češće nego gaće. Možda bi nam ubuduće dečki trebali dijeliti loyalty kartice poput tete na blagajni? Svaki put kada objaviš #US2 dobiješ naljepnicu i 5 bodova, a za koitus set porculanskog posuđa. Možda bi tada veze duže trajale.

Relationship objave nepresušan su izvor, nešto poput džepova poreznih obveznika, ali čisto zabave radi navesti ću par meni najdražih.

I/She said yes. Uvijek ista stvar. Objava koju prati opis s previše teksta, slika savršene manikure i bliješteći prsten. Jeste li ikada vidjeli engagement fotku na kojoj djevojka ima ispucane nokte i izgrizen lak? Nisam ni ja. Caption je također uvijek šizofrenija u nastajanju. Svi znamo da nisi iznenađena jer već godinu dana guilt tripaš dečka s ozbiljnim razgovorima "u kojem smjeru ide naša veza".

Bio opisi u kojem nam gospodična objašnjava da joj se ne obraćamo: "Svim dečkima: ne javljajte mi se u inbox, ne šaljite requestove, ne lajkajte. Meni kava nije "samo kava", ja kavu pijem sa svojim @markomarko." Ok Ivana, osim što si se svrstala u pokretninu u vlasništvu @markomarko, svima nama ostalima htjela si naglasiti kako ti je inbox pun poziva, ponuda i ludo zaljubljenih obožavatelja. Toliko da si to morala naglasiti pod Bio. To je onaj isti tip djevojke koji Marku za rođendan pokloni personalizirani T-shirt s isprintanom zajedničkom fotografijom. A sve što je on zapravo želio je PlayStation.

Objava deserta ili zalaska sunca na kojoj tagiraš i njega iako ga mi ostali ne vidimo. Što to znači? Marko se pretvorio u dekonstrukciju cheesecakea s pjenicom od mrkve? Da si potopila dečka u moru? Ako nisi, ja ću vas oboje. Jedino što je dobro proizašlo iz tog posta je da sam sada gladna.

Instagram supruzi. Feminizam nam je omogućio da žene postanu članice odbora, a muškarci Instagram husbandi. Djevojke, zašto to radite? Ja imam 101 bolju ideju što bi dečko mogao raditi s rukama umjesto glumljenja selfie štapa. I prestanite kititi i odijevati dečke u matching outfite. Jedini nakit koji frajerima treba su ženske noge oko vrata.

Ne mogu.

Scena kolumna

Gala Svilan

kriza mladih godina Gale Svilan

kolumna gale svilan

newsletter

Prijavite se na Newsletter