INICIJATIVA #NOFREEPHOTOS

Fotografi koji prate modne događaje udružili snage protiv brendova, blogera i influencera


Iris Hazler
25.09.2017.12:25
Fotografi koji prate modne događaje udružili snage protiv brendova, blogera i influencera
Getty Images

sažeto

Brojni fotografi koji pokrivaju modne događaje, jednako kao i street style, osnovali su neslužbenu zajednicu kako bi stali na kraj komercijalnoj upotrebi koja im nije plaćena


Iris Hazler
25.09.2017.12:25

Aktualni su svjetski tjedni mode, što automatski znači i da imamo jako puno fotografija street style kombinacija poznatih blogera i influencera. Činjenica jest da se, u dogovoru s brendovima, fotografije objavljuju na društvenim mrežama i blogovima, ali je također činjenica da ekipa samo preuzima fotografije koje su snimili profi fotografi.

Prema priopćenju koje je objavio WWD, fotografi navode kako "robne marke, influenceri i blogeri redovito koriste fotografije zaštićene autorskim pravima fotografa kako bi ispunili svoje odgovornosti prema markama koje ih plaćaju da nose i promoviraju odjeću i dodatke koje nose na modne revije i događaje. Grupa više neće tagirati/spominjati ove influencere, a umjesto toga zamijenit će svoj tag s dogovorenim hashtagom: #NoFreePhotos".

U priopćenju stoji kako je cilj ove ''kolektivne akcije'' zaustaviti ''nerazmjernu dobit koju izvode influenceri'' jer fotografi za svoje proizvode nisu plaćeni, a ''povremeno su tagirani'' na vlastiti rad koji objavljuje modna blogerska/influ ekipa.

 

A post shared by Virna Gambini (@virna_gambini) on Sep 24, 2017 at 1:18pm PDT

Fotografi inzistiraju da im se treba isplatiti naknada za slike koje koriste influenceri i blogeri kako bi zadovoljili svoje "obveze" prema brendovima koje reklamiraju. Izjava također navodi kako ''u ovoj akciji nema nikakve zle namjere, već se fotografi jednostavno ne žele više promatrati kao pasivni entitet u jednadžbi ove industrije".

 

A post shared by MF. (@theoriginalmf) on Sep 24, 2017 at 11:19am PDT

Inicijativa #NoFreePhotos započela je ranije ovog tjedna, a grupa je najavila kako će korištenje njihovih fotografija bez odgovarajućih prava ili naknade povući određene posljedice. Prvo je ''upozorenje'' uz vrlo jednostavan komentar #NoFreePhotos, a ako nema reakcije, fotograf će zatražiti pomoć pravnog savjetnika.

 

A post shared by Andrew Barber (@omnistyle) on Sep 24, 2017 at 2:33am PDT

moda

influencer

streetstyle

bloger

modna fotografija

No Free Photos

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter