Ne bacajte ostatke mrkve, celera i luka

Evo kako od kuhinjskog otpada možete napraviti fini temeljac za jela ▶️


Dina Plevnik Hajduk
13.05.2017.11:05
Evo kako od kuhinjskog otpada možete napraviti fini temeljac za jela ▶️
Profimedia

sažeto

U vrećici sačuvajte sve ono što biste inače bacili i pretvorite u fini temeljac


Dina Plevnik Hajduk
13.05.2017.11:05

Svi koji kuhaju, u svojoj kuhinji pokušava iskoristiti što više namirnica kako bi se bacanje hrane svelo na minimum, no jeste li znali da možete iskoristiti čak i otpatke povrća?

BuzFeedov kanal za hranu Tasty pripremio je zanimljiv video u kojem pokazuje kako od ostataka, koje gotovo svi bez razmišljanja bacamo, možemo napraviti ukusan povrtni temeljac koji zatim možemo koristiti za juhe, umake i pečenja.

Profimedia

Postupak pretvaranja povrtnog otpada u temeljac vrlo je jednostavan, važno je samo da prije obrađivanja svo povrće dobro operete kako se u vašem temeljcu ne bi našla zemlja.

Što vam je potrebno?

Vrećica s trakom za zatvaranje

Ostaci povrća

Hladnjak

U čemu je fora?

Ostatke povrća koje pripremate, poput luka, mrkve, celera i gljiva, spremate u vrećicu i pohranjujete u hladnjak gdje bez problema može stajati do 6 mjeseci. Kad god imate nove ostatke, ubacujete ih u vrećicu, a kad se ona napuni bacate se na izradu temeljca.

Kako se radi temeljac od ostataka?

Ostatke iz vrećice prebacite u lonac i prekrijte vodom. Pustite da zavrije, a zatim kuhajte na laganoj vatri barem 30 minuta. Ugasite vatru, procijedite i pustite da se temeljac ohladi. Procijedite ga i rasporedite u staklene posude, u kojima može izdržati 4 dana ako je pohranjen u hladnjaku.

Odličan trik!

Temeljac stavite u posudu za izradu leda i zamrznite. Tako ćete imati spremne kockice temeljca koje u zamrzivaču moju stajati do 3 mjeseca.

Koje se povrće može koristiti?

Za ovaj temeljac možete skupljati ostatke bilo kojeg povrća, tikvica, brokula, paprika, šparoga i začina, ali nikako ne zaboravite na osnovne sastojke, a to su:

LUK - vrhovi i ljuska

CELER - vrhovi

MRKVA - vrhovi i ono što ste ogulili

ČEŠNJAK - vrhovi i ljuska

KRUMPIR - vrhovi i kora

GLJIVE - stručci

Za jasnije upute, pogledajte video:

recept

povrće

otpad

juha

ostatci

povrtni temeljac

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter