Radite od kuće i zbog toga vas gledaju ispod oka?

E pa recite im da znanost (vjerojatno) ide vama u korist!


Dolores Drvodelić
07.01.2018.14:00
E pa recite im da znanost (vjerojatno) ide vama u korist!
Profimedia

sažeto

Oni koji rade od kuće obično su na glasu kao manje produktivni, no čini se kako je istina upravo suprotna


Dolores Drvodelić
07.01.2018.14:00

Kad pomislite na osobu koja ima tu "privilegiju" rada iz udobnosti vlastitog doma, zamišljate je kako u najudobnijoj trenirci zavaljena u naslonjaču sa šalicom kave u ruci obavlja radni zadatak po principu "kak' mi dođe". Iako u svakom stereotipu, pa i tom, ima istine, rad od kuće, sudeći prema jednom znanstvenom istraživanju, mogao bi se pokazati kao puno produktivniji način rada od uobičajenog.

Profesor ekonomije na američkom Stanfordu, Nicholas Bloom proveo je istraživanje sa zaposlenicima jednog pozivnog centra.

Istraživanje je pokazalo kako zaposlenici koji rade od doma mogu tvrtci uštedjeti gomile novca, da svoje zadatke obavljaju učinkovitije te kako su općenito zadovoljniji zaposlenici, u odnosu na one koji rade na samom radnom mjestu.

U izvješću stoji da rad od kuće vodi do poboljšanja učinkovitosti od čak 13 posto. Otprilike devet posto zbog ispunjenijeg radnog vremena (manji broj odlazaka na pauze i rjeđa bolovanja), a četiri posto odnosi se na više razgovora po minuti (zahvaljujući tišem okruženju).

Sudionici istraživanja bili su zaposleni u tom pozivnom centru najmanje šest mjeseci, a imali su mogućnost raditi od doma, odnosno prostoriju prilagođenu za rad. Za potrebe istraživanja njihov su rad pratili devet mjeseci.

Zaposlenici koji su radili od kuće imali su potpuno jednake uvjete za rad kao i oni koji su radili na radnom mjestu. Imali su jednaku računalnu podršku, radni zadaci dolazili su im s istog servera, a tako se vrednovala i njihova plaća. Do kraja istraživanja, ispostavilo se kako je tvrtka na svakom od zaposlenika koji su radili od kuće uštedjela 2 tisuće dolara.

Međutim, zaposlenici te tvrtke, kao i sami autori istraživanja zaključili su i kako rad od kuće nije baš za svakoga. Neki su zaposlenici sami priznali kako rad od kuće potiče osjećaj izoliranosti, a da gube i osjećaj ravnoteže između poslovnog i privatnog života.

Osim toga, shvatili su i kako povlastice poput bonusa, ali i promaknuća, uvijek nekako odu onima koji se šefovima prikazuju pred očima.

Sve ovisi od osobe do osobe, no ako radite od kuće i potpuno ste se saživjeli s takvim načinom rada, više nema razloga da se osjećate manje vrijednim ili manje učinkovitim zaposlenikom od vaših kolega koji rade u prostorijama tvrtke. Jedino se koji put pokažite i vi tamo, kako bi vas imali na umu kad dođe vrijeme za promaknuća.

posao

zaposlenje

rad od kuće

rad od doma

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter