Legendarni "Detection Club"

Doznajte sve o privatnom klubu u kojem su Agatha Christie i drugi veliki pisci krimića zajedno smišljali zločine


Dina Plevnik Hajduk
10.12.2017.12:00
Doznajte sve o privatnom klubu u kojem su Agatha Christie i drugi veliki pisci krimića zajedno smišljali zločine
Profimedia

sažeto

Članovi su obećali da umorstva neće rješavati uz pomoć ženske intuicije, blizanaca i božje volje


Dina Plevnik Hajduk
10.12.2017.12:00

Zamislite samo ovu sliku; Ronald Knox i Agatha Christie, s još desetak talentiranih pisaca krimića svog vremena sjede za stolom, piju viski, puše cigarete i razglabaju o detektivima koje su izmislili i ubojicama koje će na kraju okriviti za sve.

Dobro došli u privatni "Detection Club", u kojem su prošlog stoljeća ugledni članovi smislili neke od najnevjerojatnijih fiktivnih zločina današnjice!

Profimedia

Klub je 1930. godine u Londonu osnovao Anthony Berkeley, a prvi predsjednik je bio G. K. Chesterton.

'Zaklinjem se da neću tražiti prečac'

Pisci koji su htjeli pristupiti klubu morali su položiti zakletvu da će ozbiljno i bistre glave pristupiti svakom zločinu i da se pri rješavanju istih neće poslužiti 'brzim rješenjima' poput ženske intuicije, božanskog ukazanja, slučajnosti, praznovjerja ni božjeg suda.

Zlatno doba krimića

Inače, dvadesete i tridesete godine prošlog stoljeća smatrale su se 'zlatnim razdobljem' detektivske fikcije jer se čitatelji nisu mogli zasititi ovog žanra, a spisatelji su bili obožavani poput rock zvijezda, premda se nekad nije ni znao njihov pravi identitet. 

Među članovima brzo su se našli Agatha Christie, Ronald Knox, Freeman Wills Crofts, Dorothy L. Sayers, Arthur Morrison, Hugh Walpole, John Rhode, Jessie Rickard, Baroness Emma Orczy, R. Austin Freeman, G. D. H. Cole, Margaret Cole, E. C. Bentley, Henry Wade i H. C. Bailey te su se redovito sastajali na večerama u Londonu.

Agatha Christie s kraljicom Elizabethom II. 

Profimedia

Za vrijeme tih ekskluzivnih večera, pisci su jedni drugima pomagali u izgradnji suvisle fabule, odbacivanju suludih zaključaka te stvaranju fiktivnog zločina koji će čitatelje ostaviti bez daha, a u isto vrijeme biti sasvim moguć i legitiman.

Priglupi pomoćnik, blizanci i deset zapovijedi

Svi članovi obećali su da će igrati pošteno, a sva je pravila kluba u jedno štivo pod nazivom "Deset zapovijedi" sažeo Ronald Knox, koji je, zanimljivo, bio i katolički svećenik.

Ubojice ne padaju s neba

"Ubojica mora biti netko tko se već pojavio u priči, ali ne i netko čiji tijek misli čitatelj prati", naložio je Knox.

Priglupi pomoćnik

Spisatelji ovog doba obožavali su ideju o pomoćniku koji će čitatelje nasmijati, a Knox je imao pravila i za njega.

"Gluplji prijatelj, Watson, ne smije cenzurirati svoje misli. Njegova inteligencija mora biti malo, ali jako malo, ispod inteligencije prosječnog čitatelja."

Pisci ne bi smjeli 'varati' s blizancima

"Brat blizanac ili dvojnik ne bi se smio pojaviti u priči, osim ako je čitatelj na njegov dolazak već bio pripremljen", pisao je Knox.

Ako još niste, svakako potražite i pročitajte

Klub je objavio brojne publikacije, od kojih je mnoge pisalo više članova kluba, a u krimiću "The Floating Admiral" svaki je član ponudio jedno rješenje za razotkrivanje umorstva.

Press Foto

"No Flowers By Request", "Ask a Policeman", "The Scoop and Behind the Screen", "Six Against The Yard" i "Verdict of Thirteen" još su neka zanimljivija djela ove krimi-družine iz prošlog stoljeća.

Vjerovali ili ne...

Ovaj klub još uvijek postoji, a trenutni predsjednik je britanski autor Martin Edwards.

roman

krimić

Agatha Christie

detektiv

krimi nedjelja

pisac

spisatelj

Ronald Knox

Freeman Wills Crofts

Dorothy L. Sayers

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter