Od lijeka za malariju do chic napitka

Donosimo zanimljivu priču o gin-tonicu i poseban recept Jamesa Bonda


Dina Plevnik Hajduk
20.10.2017.20:00
Donosimo zanimljivu priču o gin-tonicu i poseban recept Jamesa Bonda
Profimedia

sažeto

Donosimo priču za dobru noć, ali i recept slavnog Jamesa Bonda


Dina Plevnik Hajduk
20.10.2017.20:00

Jeste li znali da se jučer slavio dan gina i tonica? Petak je najbolji dan da odate počast tom koktelu pa makar s malim zakašnjenjem!

Za razliku od brojnih miješanih pića, gin-tonic nema glamuroznu priču iz prošlosti, poput primjerice koktela Bloody Mary koje je prema legendi osmislio Ernest Hemingway kako bi kamuflirao miris pića dok se upucava damama.

Ne, gin-tonic nastao je iz čiste potrebe, a izumili su ga britanski vojnici u 19. stoljeću koji su ga smatrali najboljim načinom da se čovjek zaštiti od malarije za vrijeme boravka u Indiji.

Naime, smatralo se da je kinin, sastojak tonika koji mu daje gorak okus, odličan lijek protiv te zlokobne bolesti pa su ga vojnici miješali s ginom kojem je zadaća bila dezinficirati, ali i ugrijati.

Ovaj je koktel izuzetno lako napraviti - ne zahtijeva čak ni shaker, no još ga jednostavnije možete zeznuti ako koristite nekvalitetne sastojke ili ne pazite na recept.

Idealan omjer? 50 ml gina na 200 ml tonika.

Što vam je sve potrebno za najbolji gin-tonic ikad?

rashlađene čaše

led

50 ml dobrog gina

200 ml finog tonica

malo oljuštene kore limuna ili nekoliko ploški svježeg krastavca (isprobajte obje verzije!)

nekoliko zrna papra

Top secret!

Želite li isprobati gin-tonic koji je obožavao i sam James Bond, isprobajte recept koji je slavni agent zatražio u filmu Dr. No. Naime, James je u kultnom je filmu specifično naglasio kako pije gin-tonic sa sokom cijele limete. Uzdravlje!

 

alkohol

piće

gin tonic

koltel

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter