Potvrdila znanost

Dokazano kako postoje samo dva tipa groznih šefova


Iris Hazler
23.02.2017.11:00
Dokazano kako postoje samo dva tipa groznih šefova
iStock

sažeto

U poslovnom svijetu postoje ''tamni'' i ''disfunkcionalni'' šefovi


Iris Hazler
23.02.2017.11:00

Koji je to faktor koji čini šefa nepodnošljivim? Prije nego pomisliš kako šef mrzi samo tebe i prije nego te to počne iznimno ometati u radu, provjeri spada li tvoj šef u jednu od iduće dvije kategorije. Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Binghamtonu otkrilo je dva najčešća uzorka ponašanja te prema tome odredilo dva tipa najgorih šefova.

Prvi tip: Tamni šefovi

Ukratko, to su šefovi iz noćnih mora kojima je zloba i zlostavljački pristup dio svakodnevne komunikacije i ponašanja sa zaposlenicima. Ključne karakteristike koje obilježavaju Tamnog tipa su sumnjive aktivnosti s kojima održava svoju moć, narcisoidnost i psihopatsko ponašanje kombinirano s vrlo upitnim moralnim načelima.

Drugi tip: Disfunkcionalni šefovi

Samo ime govori u čemu je problem kod ovih šefova. Disfunkcionalnog šefa krasi profesionalna nesposobnost i nepoznavanje poslovnog svijeta, načina komunikacije i suradnje sa zaposlenicima što ga čini dodatno frustriranim. Najveći problem je da se suoči s vlastitom nesposobnošću, a na njegovim zaposlenicima je nezahvalna uloga ispravljanja njegovih pogrešaka i problema. Iako puno pitomiji od Tamnog šefa, Disfunkcionalni će te uvijek opskrbiti poštenom količinom stresa i nepredvidivih situacija.

posao

karijera

šefovi

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter