KRIZA MLADIH GODINA GALE SVILAN

Dijamanti su postali ultimativni dokaz ljubavi iako je to moderna izmišljotina. Frajer će kleknut da zaprosi, žena će 'popušiti', ali oboje na kraju naje*u


Gala Svilan
13.08.2019.11:00
Dijamanti su postali ultimativni dokaz ljubavi iako je to moderna izmišljotina. Frajer će kleknut da zaprosi, žena će 'popušiti', ali oboje na kraju naje*u
Ivana Nobilo/CROPIX

sažeto

Gala Svilan pita se zašto smo tako opsjednuti skupocjenim zaručničkim prstenjem i je li stvarno istina da su dijamanti vječni


Gala Svilan
13.08.2019.11:00

Većina nas dovoljno je lucidna da zna da su Djed Božićnjak, Zubić vila i vidjelica Mirjana iz Međugorja izmišljotine. Svejedno, ista ta većina sretno se ukrcala na vlak zvan moderna bajka i okrunila ga skupocjenim zaručničkim prstenom. Prstenom kao sigurnosnom sponom između realnosti i romansiranog koncepta vječne ljubavi.

Kada god me dosada uputi na bespuće Pinteresta ili Instagrama, suočena sam s činjenicom da je geologija danas postala ultimativan dokaz ljubavi. Po svemu sudeći, dijamanti i njihova veličina postali su ultimativan svjedok ljubavi. Ako je karat mjerna jedinica za masu dijamanta, euri su očito mjerna jedinica za masu ljubavi. Postoji to nepisano pravilo da bi se za zaručnici prsten trebalo izdvojiti 2 mjesečne plaće.

Ako uzmemo u obzir prosječnu plaću, sljedeći put kada dečka pitate koliko vas voli, ne pristajte na ništa manje od 1700 eura. Možda je Rasta ipak bio u pravu kada je pjevao da mu "treba matematika, jer djevojku iz geta ne zanima ta romantika".

Zaručničko prstenje, pogotovo skupocjeno, dijamantno, krunski su dokaz nepromišljenog načina razmišljanja. Problem nije toliko u samom nakitu, već u njihovom opravdanju, ilit nedostatku istoga.

Možda misliš da u malo romantike nema ništa loše, ipak je to samo mali znak pažnje, sjećanje izliveno u komad nakita koji će te vječno podsjećati na vašu ljubav. Tebe će možda prsten podsjećati na ljubav, ali njega će banke podsjećati na kamatnu stopu.

Ako se očekuje od dečka da odvoji barem dvije mjesečne plaće, nije mi jasno od čega bi trebao živjeti? Možda neće jesti par mjeseci, pa usput i smršavi prije vjenčanja? Dvije muhe jednim udarcem.

Frajere pretvaramo u bezglave zombije od kojih očekujemo da zapamte sve sulude datume i njihove ekvivalente uobliče u poklone. Ruže za Dan žena, čokolade za Valentinovo, parfeme za rođendane, prsten za zaruke, nakit za godišnjice veze, braka. Nije ni čudo što suprug radi do kasno , treba netko i otplatiti sve te račune za poklone.

Kupnja prstena nije samo uvredljiva za muškarce, već i za same žene.

Nekoć je buduća žena za brak pridonosila kravu za miraz, a danas muškarac pridonosi dijamantni prsten. Feminizam se borio da se na nas ne gleda kao na predmet, ali očekujemo da nas se predmetom kupuje.

Tradicija kao drugi potporanj svake rasprave o zarukama također je na klimavim nogama tronošca jer ne nudi moralni imunitet. Samo zato što je nešto do sada imalo kontinuirani tok, ne znači da se isti treba i nastaviti. Davanjem tradiciji na važnosti, pridajemo i nasljeđu svega onog lošeg što je donijela povijest u to ime - rasizam, žrtvovanja, ratove.

Iako se dijamanti u sklopu nakita pojavljuju od davnina, tradicija dijamantnog zaručničkog prstenja samo je još jedna društveno konstruirana izmišljotina. Dolaskom 19. stoljeća, pojavljuju se nacionalizam i zaručničko prstenje. Dvije izmišljotine bez kojih bi život bio jednostavniji. Prije 19. stoljeća prstenje je bilo rezervirano samo za kraljevske obitelji i to noću. Izlaganje prstena po svjetlu dana smatralo se vulgarnim.

Sve dok na scenu nije nastupila mala kompanija De Beers i reklama "Dijamanti su vječni". Mala kompanija više nije toliko mala, a nije niti tržište koje je stvorila.

U realnosti dijamanti nisu toliko rijetki koliko njihova cijena sugerira. Visoke cifre postižu se zbog globalnog monopola nad tržištem kojeg kompanija posjeduje. Restrikcijom ponude, stvara se dojam nestašice i opravdava cijena. Sve dok jednog dana draga ne izađe kroz vrata i ti pokušaš prodati prsten ne bi li povratio novac.

Za njega ti ponude samo 50% od ukupne cijene koju si platio i zaključiš da će ti od veće koristi biti kao fidget spinner protiv nastalog stresa. A mislili ste da je deprecijacija pri kupovina/kupnji auta problem?

Dijamanti možda jesu zauvijek, ali njihova vrijednost očito nije. Da zaključimo, frajer će kleknut da zaprosi, žena da popu*i, ali oboje na kraju naje*u.

Gala Svilan

kriza mladih godina Gale Svilan

zaručnički prsten

dijamanti

newsletter

Prijavite se na Newsletter