Čokoljupci, pozor

Čini se da je debati kraj: Čokoladu trebate držati dalje od hladnjaka


Ines Madunić
28.01.2018.15:25
Čini se da je debati kraj: Čokoladu trebate držati dalje od hladnjaka
iStock

sažeto

Stručnjaci savjetuju koje su alternative


Ines Madunić
28.01.2018.15:25

Nema tko je ne voli, ali opet svatko ima svoje preferencije. Neki vole jesti samo ohlađenu i tvrdu čokoladu, dok je drugima gušt kad se već lagano počne topiti i nikad ne drže najfinije slatkiše u hladnjaku.

No, čini se da je debata gotova. Novozelandski slastičar i proizvođač čokolade Luke Owen Smith tvrdi da je najbolje ne držati čokoladu u hladnjaku jer ona postane "dosadna" te gubi okus.

"Najbolje ju je čuvati na tamnom, hladnom i suhom mjestu. Ekstremno niske temperature mogu utjecati na okus i teksturu baš kao i jako visoke. Nakon što je bila u hladnjaku čokolada neće ispuštati sve okuse koje je imala prije", tvrdi Owen. Optimalna temperatura bila bi 15 do 20 stupnjeva s minimalno vlage.

Ako ste stavljali čoksu u hladnjak sigurno ste primijetili da se na površini zna pojaviti bijeli sloj, što je zapravo šećer.

Također, čokolada često na sebe pokupi mirise, što znači da bi vaša slatka tabla mogla mirisati na ostatke jučerašnjeg ručka, što nitko ne želi.

Ako postoji rizik da će se vaša čokolada otopiti, prvo ju stavite u hermetički zatvorenu vrećicu (kao one za zamrzavanje) te je tako čuvajte u hladnjaku. Ipak, prije nego što je otvorite, neko ju vrijeme držite na sobnoj temperaturi zatvorenu u vrećici.

hrana

čokolada

hladnjak

slatkiši

hlađenje

pohranjivanje hrane

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter