Ekskluzivno iz Pariza

Bili smo u netaknutom apartmanu Coco Chanel koji otkriva: Vjerovala je u okultno i strastveno ljubila Dječaka, a više od svega bojala se samoće


Dina Plevnik Hajduk
02.11.2017.11:45
Bili smo u netaknutom apartmanu Coco Chanel koji otkriva: Vjerovala je u okultno i strastveno ljubila Dječaka, a više od svega bojala se samoće
Privatna Fotografija

sažeto

Posjetili smo apartman Coco Chanel i doznali sve tajne soba u kojima je stvarala, maštala i družila se s genijalnim umovima poput Picassa i Dalija


Dina Plevnik Hajduk
02.11.2017.11:45

Priču o Gabrielle Coco Chanel, dizajnerici koja je dame oslobodila korzeta te ultimativnoj ženi boss, svi znaju, no rijetko koji sretnici imali su priliku zakoračiti u njezin netaknuti pariški apartman i osjetiti duh kraljice modnog svijeta.

Getty

Apartman na adresi 31 Rue Cambon u Parizu u kojem je Coco radila, dizajnirala, odmarala i družila se s uglednicima i genijalcima svog doba, ne otvara vrata turistima; u njega jednom ili dva puta mjesečno ulaze osobe po preporuci djelatnika Chanela te uz privatnu turneju uživaju u prostorijama u kojima je dizajnerica provela velik dio života te anegdotama koje otkrivaju kakva je zapravo bila sama Mademoiselle.

Zamislite samo kako sam bila uzbuđena kad sam doznala da ću se upravo ja naći na listi sretnika koji će kultni apartman vidjeti uživo!

Čarobno putovanje u Chanel svemir

Legendarni apartman se nalazi pored Chanelovog butika u centru Pariza, na drugom katu zgrade koju posjeduje ta francuska modna kuća. Na prvom katu nalazi se showroom za ugledne dame i gospodu kojima je ispod časti kupovati u dućanu, a na trećem katu, odmah iznad apartmana, nalazi se ured Karla Lagerfelda, legendarnog dizajnera koji se trudi svojim radom održati tradiciju nezamjenjive Gabrielle.

Profimedia

Emotivna turneja počinje već u showroomu u kojem je nekoć Gabrielle predstavljala svoje modele bogatim pariškim damama. Elegantna, mlada kustosica objašnjava kako je Gabrielle za vrijeme revija voljela sjediti na spiralnim stepenicama koje su showroom povezivale s njezinim apartmanom, jer je tako mogla neopaženo gledati lica i reakcije klijenata.

Profimedia

U samom showroomu Karl Lagerfeld danas prima bogataše i filmske zvijezde koje dolaze na probu, a preuredio ga je u crno-bijeloj kombinaciji kako bi odao počast kutijici parfema Chanel No5, koji je dizajnirala sama Gabrielle.

Modna revija i stube za špijuniranje

Spiralne stube s ogledalima legendaran su dio Chanelove baštine, ovdje su snimljene brojne fotografije slavne dizajnerice, predstavljene su u raznim filmovima koji opisuju njezin život, a mogli smo ih vidjeti i u nekim modnim kampanjama i editorijalima.

Profimedia

Postoji već provjerena formula za najbolju fotografiju na njima, objašnjava Chanelov vodič - stavite jednu nogu na četvrtu stepenicu od sredine, drugu na petu i naslonite se na rukohvat, tako će se u svim zrcalima ponavljati vaš odraz.

Nakon glamuroznih stepenica, presvučenih bež tapisonom s bijelim rubovima, ulazimo u apartman, a ja pokušavam ostati prisebna jer ne mogu vjerovati da ću uskoro hodati prostorijama u kojima je disala najznačajnija žena svijeta mode.

Press Foto Chanel

Malo predvorje, koje je nekoć bilo kuhinja, puno je drvene lamperije s azijskim motivima, kristala i ogledala, a ovdje se nalazi i jedini komad iz stana koji je Karl Lagerfeld, kreativni direktor Chanela, u apartman donio naknadno - bijela fotelja u kojoj je Gabrielle 1937. godine pozirala za jednog uglednog fotografa. Karl ju je krajem prošlog stoljeća uspio pronaći i otkupiti, a iskoristio ju je i za neka modna snimanja.

Pinterest

Ovdje, na samom ulasku u apartman nalazi se još jedan, možda važniji stolac, koji otkriva malu tajnu briljantne dizajnerice. 

Riječ je o niskom i udobnom stolcu s naslonom i kratkim nogama na kojem je jako često sjedila jer je bio savršene visine za popravljanje odjeće na manekenkama i opipavanje šavova. Vjerovali ili ne, Coco Chanel nije znala šivati školski, niti je taj zanat ikad učila, već je sve radila svojim spretnim rukama 'prema osjećaju'. Nisu joj bile potrebne skice - vještim prstima omatala bi materijal oko žena i stvarala modnu čaroliju.

Press Foto Chanel

Okultni svijet gospođice Chanel

Nakon predvorja ulazimo u salon koji je malen, nakrcan i živopisan te skriva nevjerojatne priče o interesantnoj Gabrielle.

U oči upada raskošan luster pun kristala i obilježja Coco Chanel. U njemu se skrivaju kamelije i slova C, a ako imate oštro oko, brzo ćete zamijetiti i broj 5, koji se ponavlja u glamuroznom dizajnu. Simpatična anegdota govori da je jedan od kristala pao Hubertu de Givenchyju na glavu, dok je bio u posjeti gospođici Chanel, a on je, kako ne bi osramotio domaćicu, kristal sakrio u usta ukrasne žabe koja se nalazila na stoliću. Žaba i kristal i dan danas su ondje.  

Press Foto Chanel

U fokusu salona je udoban bež kauč od pliša, koji je sama dizajnirala, a na kojem su, uz Gabrielle, često sjedili i njezini dobri prijatelji, Elizabeth Taylor, Salvador Dali sa suprugom Galom, Igor Stravinski, Picasso i slični, govori vodič i pokazuje mi fotografije slavnih lica koja su prije puno desetljeća sjedila na mom mjestu.

Privatna Fotografija

"Uzmite u ruke jastuk", govori i dodaje starinski štepani jastuk te dodaje: "Uzorak ćete sigurno prepoznati. Upravo prema njemu Gabrielle je napravila materijal za svoje torbice koje su danas dio legendarne priče".

Iznad kauča nalazi se veliko zrcalo, zidovi su ispunjeni knjigama, a kad bolje pogledate oko sebe, teško je ne primijetiti da svi ukrasi dolaze u paru, što otkriva još jednu zanimljivost o slavnoj Francuskinji.

Press Foto Chanel

Dizajnerica je bila jako praznovjerna, vjerovala je u astrologiju i okultno te cijeli život proučavala 'mistične sile'. Upravo zbog toga, sve dolazi u paru, kako bi privukla ljubav i sreću, zlatni komadi nalaze se na svakom koraku (blagostanje), a motiv pšenice privlači novac te priča tužnu priču o usamljenoj djevojčicu.

Iza velike žene stoji tužna priča

Naime, kad je bila mala, Gabrielle je s ocem znala šetati između polja pšenice, što je pamtila kao najsretniju uspomenu iz djetinjstva. Kad je imala 12 godina majka joj je umrla od tuberkuloze, a otac je nju i sestru ostavio pred vratima samostana u kojem su časne sestre udomile napuštene djevojčice. O životu u samostanu Gabrielle nije mnogo pričala no pretpostavlja se da je njezina opsesija crno-bijelom kombinacijom, koja se protezala kroz modne kolekcije i kutijice parfema, potekla od uniforma časnih sestara.

Coco su mnogi smatrali divljom i neukrotivom, no ispod hladne vanjštine, skrivalo se toplo srce koje je molilo za ljubav i stravično se bojalo napuštanja. To dokazuje mali bakreni odljev ruke njezine najbolje prijateljice, koji je izradio Gabriellin prijatelj Alberto Giacomett, knjige koje je dobila na poklon od ljubavnika kojeg je zvala Boy, pokloni slikara i pjesnika te pozivi za druženje koje je redovito slala brojnim prijateljima.

Press Foto Chanel

Jedna od najtužnijih činjenica vezanih za apartman je ova - Gabrielle u njemu nikad nije spavala. Kad bi završila s poslom i kad bi i zadnji gosti otišli, zaključavala bi vrata i šetala do obližnjeg hotela Ritz kako ne bi bila sama. U hotelu je barem uvijek mogla računati na prisustvo osoblja i drugih gostiju, dok je mračan apartman budio bolne uspomene.

Sobu u Ritzu (Coco Chanel Suite), koja se proteže na 188 metara kvadratnih, sama je uredila, a danas se može iznajmiti za nevjerojatnih 18 000 eura po noći. Ovdje odsjedaju modni uglednici poput Anne Wintour za vrijeme pariškog tjedna mode.

No, vratimo se apartmanu na adresi 31 Rue Cambon, u kojem je Gabrielle stvorila najvažniji dio svog nasljeđa.

Oduševljenje Azijom i taj voljeni Dječak

Desno od salona nalazi se bivši ured mademoiselle Chanel u kojem se ponavljaju već poznati motivi - zlatni detalji, kamelije od kristala, bijeli kauč i sofa i raskošne drvene tapete s azijskim motivima. Premda ih je kupila ili na poklon dobila već oslikane, kreativna kakva je bila, nije se bojala razbijati pravila pa je rukama trgala drvo i sastavljala motive po svojoj želji. Zanimljivo je što, usprkos takvim tapetama koje se protežu po apartmanu, a nekoć su se nalazile i na zidu showrooma, Gabrielle nikad nije bila u Aziji. Pretpostavlja se da joj je ljubav prema tom kraju svijeta usadio voljeni Boy.

Privatna fotografija

Arthur Edward, zvan Boy (Dječak) bio je britanski polo igrač, a modni svijet ga pamti kao bolnu točku i muzu Gabrielle Chanel. Počeli su ljubovati 1909. godine, kada je on imao 28, a ona 26 godina. Zajedno su obilazili mondena mjesta, no on joj nikada nije bio vjeran. Navodno je financirao otvaranje njezinog prvog butika, a njegov način odijevanja inspirirao ju je za stvaranje prve kolekcije. Veza Coco i "Dječaka" trajala je devet godina, a nakon što je ušao u brak, nastavio se povremeno viđati sa Gabrielle sve do svoje smrti 1919. godine, koja je uslijedila nakon tragične nesreće.

Press Foto Chanel

O samoj Coco znalo se sve i ništa, govori vodič i otkriva da je Gabrielle bila velika želja da oko svog imena stvori misteriju pa je često izmišljala razne priče i podvaljivala novinarima.

U uredu se nalaze i neobični, povišeni stropovi koji podsjećaju na samostan i ponovno nas vraćaju na snažan utjecaj koji su na dizajnericu ostavile časne sestre.

Blagavonica u kojoj je bio svatko tko je tada bio netko

Iz ureda se vraćamo salon te prolazimo do male blagovaonice u kojoj se pilo, pušilo i zabavljalo do kasnih noćnih sati. Soba je nabijena emocijama i uspomenama jer je u njoj, za antiknim drvenim stolom okruženim bijelim stolicama sa zlatnim nogama, Gabrielle okupljala najveće umove i genijalce svog vremena, koji su poput nje bili godinama ispred svog vremena i često neshvaćeni.

Na stolu se nalaze zlatni lavovi, ponovno u paru, a pored njega dva velika zrcala, koje je sama ukrasila kristalima. Ispod ogledala ističu se raskošni stolovi čije su plohe originalno bile mramorne, ali ih je Gabrielle odbacila i zamijenila crnim lakom, a koji je poslužio kao inspiracija za stvaranje ambalaže za make-up s potpisom kuće Chanel.

Press Foto Chanel

Blagovaonica je nekoć vodila do već spomenute kuhinje kroz koju se izlazilo van pa je Coco, u želji da društvo nikada ne ode, zaklanjala vrata drvenim paravanom kako voljeni gosti ne bi dobili ideju da je vrijeme za polazak kući.

Press Foto Chanel

Pri izlasku iz blagovaone u kojoj su se nekoć smijali Dali, Picasso i Givenchy, okrećem se i zamišljam Gabrielle kako nakon vesele noći, u jednom od svojih kultnih kostimića, sjeda za stol, gasi posljednju cigaretu u zlatnoj pepeljari u obliku školjke te sa sjetom na licu zaključuje kako je vrijeme da se uputi u Ritz prije nego ostane sama sa svojim mislima. 

moda

putovanje

Pariz

Chanel

dizajnerica

coco chanel

apartman

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter