100posto recenzija: Zašto volimo 'Hang the DJ'

Aplikacija za ljubav: Crno ogledalce, pronađi mi srodnu dušu


Ines Madunić
15.01.2018.18:00
Aplikacija za ljubav: Crno ogledalce, pronađi mi srodnu dušu
Profimedia

sažeto

Svi imaju novu omiljenu epizodu 'Black Mirrora' 


Ines Madunić
15.01.2018.18:00

Na Netflixu je prije desetak dana izašla četvrta sezona serije Black Mirror, futurističke drame koja pleše između distopije i stvarnosti i među milijunima gledatelja uglavnom izaziva osjećaj nelagode, pa i tjeskobe. Stvarno, 'Black Mirror' uznemirujuća je slika svijeta koji nas čeka. Samo, nije to jedna od onih 'neće se dogoditi za mog života' stvari. Više-manje svaka epizoda toliko je zastrašujuće moguća danas, 'za 10 minuta od sada', kako kaže autor Charlie Brooker, i tematizira upotrebu tehnologije koja nam se danas čini, pa, u najmanju ruku pretjerana. Kao što nam se prije desetak godina činilo suludo fotografirati svaki obrok koji pojedemo i slati te fotografije prijateljima, kamoli nepoznatim ljudima. Ili kako prije 20 godina nismo mogli zamisliti da ćemo preko mobitela tražiti ljubav.

Epizoda 'Hang The DJ' (S04E4) bavi se upravo dating aplikacijama i pronalaženjem savršenog partnera/ice. Mnogi je uspoređuju sa sad već kultnom 'San Junipero'. Istina, obje u sebi imaju ljubav, buntovništvo, sretan kraj i Smithse (u 'San Juniperu' čujemo 'Girlfriend In A Coma' – briljantno ubačeno). Iako obje tematiziraju 'zabranjenu ljubav', kontekst je prilično drugačiji.

U 'Hang The DJ' pratimo priču Amy i Franka, koji žive u svijetu u kojem im aplikacija 'System' pronalazi partnere i unaprijed izračunava koliko će vremena provesti s njima. Sustav garantira pronalazak srodne duše za svakoga – s postotkom uspjeha od 99,8 posto – ali, tek nakon određenog broja loših ili još gorih veza kroz koje svatko mora proći jer, kako kaže aplikacija: 'Sve se događa s razlogom.'

Na prvom susretu Amy i Frank saznaju kako imaju samo 12 sati 'veze', unatoč tome što se sviđaju jedno drugome i naizgled imaju snažnu povezanost. Aplikacija ih smjesti u dugotrajne veze s ljudima koji im se uopće ne sviđaju.

"Sve se događa s razlogom", uvjerava ih sustav, čak i godina dana života s osobom koja vam se gadi i s kojom je jedina zajednička stvar koju imate razumijevanje da se međusobno prezirete.

Epizoda 'Hang The DJ' naziv je dobila po refrenu pjesme 'Panic' The Smithsa, objavljene 1986. godine. Hit singl snimili su nakon što su Morrissey i Johnny Marr na radiju BBC 1 26. travnja čuli vijest o nuklearnoj katastrofi u Černobilu, nakon čega je DJ pustio Whamovu pjesmu 'I'm Your Man'.

"Kakve to jebene veze ima s ljudskim životima?", pitao se Johnny Marr, gitarist Smithsa, a frontmen Morrissey je napisao tekst za 'pravu malu revoluciju', kako je kasnije tepao pjesmi koja govori o 'teroru disko glazbe' koja stvara paniku po gradovima u Engleskoj.

A kao što Morrisseya i Marra maltretira DJ koji nema pojma o životu i onome što je važno, tako Amy i Franka muči sustav, koji ih sparuje s osobama koje očito nisu za njih. S druge strane, ne radimo li sami sebi istu stvar? I bez aplikacije predugo ostajemo s osobama za koje znamo da nam ne odgovaraju, čije nas navike ili karakterne crte izluđuju svakim danom sve više, sve dok sat ne iscuri i konačno prekidamo lošu vezu, uglavnom puno prekasno.

"Zapalite disko i objesite DJ-a, jer glazba koju pušta ne govori mi ništa o mom životu", pjeva notorno melankolični Morrissey kad se Amy i Frank ugledaju u kafiću izvan simulacije 'Systema', u trenutku kad im aplikacija pokaže da su kompatibilni 99,8 posto. Pobunili su se protiv sustava koji im nije dao da budu zajedno – i to 998 od 1000 puta, koliko su se susreli u simulaciji – i pobijedili. Zapalili disko, objesili DJ-a, zaboravili na savjete koje su bespogovorno slušali u nadi da će ih dovesti do srodne duše i stvorili svoju stvarnost. Ljubav pobjeđuje, ponekad čak i u 'Black Mirroru'.

Na prvom susretu, Amy i Frank pričaju o tome kako je sigurno bilo užasno prije aplikacije jer su 'ljudi morali sami birati s kime će biti u vezi, a izbora je previše pa na kraju ne izabereš ništa'. I što je najgore – sam moraš odlučiti želiš li prekinuti s nekim.

'Black Mirror' općenito se često bavi tehnologijom koja 'pomaže' ljudima eliminirati nepotrebne radnje ili osjećaje. U 'Hang The DJ' nitko ništa ne mora raditi na emocionalnom planu. Pronađu ti nekoga i s njim moraš biti onoliko koliko je zadano. Nema razmišljanja, nema razbijanja glave oko toga jesmo li sretni, ali zapravo sretni, ili nam se to samo čini. Je li ta osoba prava za nas ili možda postoji nešto više, netko tko će nas bolje razumjeti, netko s kime će biti lakše?

Osim ako niste jedni od onih čudaka koji su cijeli život sretni s prvom ljubavi i nikad nisu imali drugu vezu, priznajte: koliko puta ste poželjeli da vam neki sličan sustav odredi s kime trebate biti? Samo da završite s tom agonijom upoznavanja novih ljudi, ulaženja i izlaženja u vezu, donošenja neminovno krivih odluka.

Ok, možda još nemamo aplikaciju koja nam potvrđuje da smo dobro izabrali partnera ili partnericu, a oni koji izgledaju dobro na papiru (ili u kodu) ne ispadnu baš uvijek naše srodne duše. Ali, možda je to dobra stvar? Na kraju, sve se zaista događa s razlogom, svaka loša odluka dovede nas do druge, ispravne, znate već kako kažu poruke na boci: kad se zatvore vrata, otvori se prozor, i slične jeftine mudrosti. A kao što nam pokazuju scenarist Charlie Brooker i redatelj Tim Van Patten, nijedna aplikacija i napredna tehnologija ne mogu eliminirati slomljeno srce i oduzeti nam pravo (lošeg) izbora. Ali, to ne znači da treba odustati od traženja onih savršenih 99,8 posto.

serija

tv serija

recenzija

Black Mirror

online dejtanje

aplikacije za ljubav

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter