Svi će tražiti još!

Ako u krumpir pire dodate samo neki od ovih pet jeftinih sastojaka dobit ćete kremasti specijalitet dostojan da bude glavno jelo


100posto
19.11.2019.10:00
Ako u krumpir pire dodate samo neki od ovih pet jeftinih sastojaka dobit ćete kremasti specijalitet dostojan da bude glavno jelo
Profimedia

sažeto

U mnogim domaćinstvima započela je sezona sarme, donosimo 5 varijacija na omiljeni prilog tom zimskom jelu


100posto
19.11.2019.10:00

Najbolji prijatelj svakoj sarmi, a i većini drugih slanih jela - krumpir pire. U mnogim hrvatskim domaćinstvima otvorena je sezona sarme, upravo ovih dana. Ovo nije članak o kraljici zimske kuhinje, nego o njezinom najboljem prilogu. Znamo svi da sarme imaju bolji okus što više dana odleže. Zato se i rade u velikim količinama, u najvećem loncu, smotuljaka ima barem koliko i kiseli kupus listova. Međutim nekim ljudima može biti zamorno tri, četiri ili pet dana jesti jedno te isto jelo.

Neki će dio sarme zamrznuti, drugi pak više vole jesti hranu koja nije bila u dubokom ledu. Zato vam donosimo pet jednostavnih trikova kojima možete razbiti monotoniju tog pire i sarma spoja. Ideje za različite krumpir-piree možete naravno iskoristiti i za sva druga jela.

Ako vam je klasičan krumpir pire dosadio, možete ga obogatiti nekim drugim sastojcima i pretvoriti u pravo kulinarsko remek djelo. Donosimo pet načina kojima na jednostavan način možete ovom poznatom prilogu dati sasvim novo lice. Koji put, uz bogatu salatu, ovako pripremljen krumpir može postati i glavno jelo. Sastojke za ovih pet varijacija uglavnom svi imamo u hladnjaku.

1. Karamelizirani luk i slanina

Luk isjeckajte i zatim ga na niskoj temperaturi pustite da se dinsta na maslacu ili ulju. Proces traje 30 do 40 minuta. Luk prebacite u zdjelicu i na istoj tavi na malo ulja popržite tanko isjeckanu slaninu. Kada je slanina dobila zlatnu koricu sjedinite je s lukom. Zatim oba sastojka umiješajte u krumpir pire.

Profimedia

2. Umak pesto i parmezan

Talijanski štih koji je do sada bio rezerviran za tjesteninu, možete prenijeti i na krumpir pire. Potrebno je samo na već gotov krumpir preliti kupovnim pesto umakom i posuti sve s malo parmezana.

Profimedia

3. Vrhnje, luk i svježi vlasac

Mnogi ljudi umjesto mlijeka za izradu pire krumpira koriste vrhnje. Ako ste raspoloženi za malo eksperimentiranja u kuhinji probajte na ovaj način: u krumpir dodajte standardno maslac i mlijeko, ali i šalicu vrhnja. Kada izgnječite krumpir do željene finoće, umiješajte u njega sitno isjeckan svježi vlasac i malo poprženog luka.

Profimedia

4. Sir i čili papričica

Ljubitelji ljutog doći će na svoje ovom kombinacijom. Napravite pire krumpir po vlastitom ukusu i dok je još topal umiješajte u njega izribane gaude ili drugog tvrđeg, masnog sira i isjeckanu čili papričicu. Dobro izmiješajte i pripremite nepce za 'vruću' kombinaciju.

Profimedia

5. Jabuke

Možda vam se ovo čini kao nemoguća kombinacija, ali stanite malo. Ako postoji velik broj ljudi koji se kunu da ne mogu zamisliti francusku salatu bez jabuke, ideja s krumpir-pireom i tim voćem ne zvuči tako suludo. Kiselo-slatki okus zapravo se savršeno slaže uz kremasti i slani krumpir. Jabuke ogulite i nasjeckajte na kockice, popržite ih na maslacu dok ne dobiju zlatnu boju. Takve komadiće jabuke stavite na dno tanjura i preko njih servirajte krumpir pire. Dobar tek!

Profimedia

hrana

zima

kuhinja

krumpir pire

newsletter

Prijavite se na Newsletter