Čak i kada netko ne zna kuhati, ili ne voli kuhati, obično kaže da zna skuhati samo jaja. Tu spada ne samo kuhanje nego i pečenje, a najjednostavniji oblik je kajgana. Jelo, zdravo, brzo, kojeg prvo nauče svi koji tek kreću u svoju gastro-kulinarsku obuku. Najčešći su izbor za doručak, mnoge dijete i zdrave prehrane svoje temelje imaju upravo u ovom jelu.
Upravo oni koji se ponose svojim neumijećem kuhanja, i od ta dva jaja na tavi naprave bezukusno, suho ili premasno jelo. Jer to je samo kajgana, nema tu nikakve umjetnosti. Ipak postoji jedan trik da dva ili tri izmućena jaja na tavu postanu savršeno kremasta i sočna hrana. Tajna je u kiselom vrhnju.
Vrhnje se dodaje pri kraju
Na svako jaje ide po jedna žlica kiselog vrhnja. Prvo pomiješajte jaja s uobičajenim sastojcima i začinima, obavezno dodajte barem sol i papar, a ako imate i nekih drugih začina koje volite stavite i njih. Tek kada ste dobro izmiješali na vatri, dodajte vrhnje.
Na tavi rastopite maslac ili stavite ulje, po svom ukusu, kada se tava ugrije ispite razbijena i malo izmućena jaja. Bez miješanja pustite kratko vrijeme da se s donje strane jaja sjedine. S gornje strane dodajte začine, sol, papar, sjemenke sezama, peršin, ili što već volite. Tek tada špatulom okrenite i 'iscjepkajte' jaja u kajganu i to je savršen trenutak da u svoju kajganu dodate i vrhnje. Kada se miješanjem sastojci sjedine dobit ćete najkremastiju kajganu koju ste probali.