bubble štivo

Ako je pola populacije u dubokom snu i nitko ih ne može probuditi, hoće li svijet biti bolje mjesto?


100posto
25.07.2019.10:00
Ako je pola populacije u dubokom snu i nitko ih ne može probuditi, hoće li svijet biti bolje mjesto?
Profimedia

sažeto

Stephen King donosi još jednu izvrsnu knjigu, ovaj put u suradnji sa svojim sinom Owenom


100posto
25.07.2019.10:00

Zamislite budućnost u kojoj pola svjetske populacije utone u san i najgora opcija koju imate jest probuditi ih. Upravo to je distopijska priča koju nam u svojoj novoj knjizi "Uspavane ljepotice" prenosi Stephen King zajedno sa svojim sinom Owenom Kingom. Međutim, oni su bili vrlo precizni u tome tko će utonuti u san, a to su žene.

Svijet u kojem se žene više ne bude nije baš obećavajući, a posljedice su dokaz za to. Agresija, nasilje i igre moći postaju svakodnevica koja vlada svijetom i samo jedna osoba može privesti taj horor kraju; ime joj je Eva.

King tandem se u tom slučaju odlučio poigrati malo s čitateljima te uvesti metafore kojima aludiraju na aktualne društvene i političke situacije. Mnogo je paralela koje u tom slučaju možemo povući s današnjim realnim svijetom.

Promo

Pokrivena su klasna i rodna pitanja koja autori kamufliraju i izvrsnu Sci-fi priču. U odnosu na prethodne knjige Stephena Kinga, priča o uspavanim ljepoticama ipak ima malo drugačiji izražaj, a tu možemo uočiti utjecaj mlađeg Owena Kinga. Osjeti se određena crta moderniteta u naraciji koju u originalnim djelima Stephena Kinga nećemo pronaći, međutim, to i dalje ne znači da "Uspavane ljepotice" gubi na kvaliteti. 

Dapače, dobiva novu dimenziju koja će obožavateljima Kinga doprinijeti neko osvježenje. Stoga budite spremni u nekoliko stotina stranica doživjeti svojevrsni raspad sistema koji vlada današnjim realnim svijetom.

S jedne strane govorimo o izvrsnoj horor priči zbog koje možda nećete htjeti leći spavati, dok s druge strane imamo neizravnu političku debatu koja će vas navesti na razmišljanje. Neki će protumačiti knjigu kao seksistički izljev, a neki možda kao ukazivanje na potlačenost ženskog roda. Kao što vidite, poruka se skriva u čitateljevim očima.

Najbolje je da samostalno prosudite koja je poruka ovoga puta vama poslana. Sve u svemu, još jedno izvrsno djelo koje stoji iza imena King.

bubble štivo

triler

čitanje knjiga

Stephen King

newsletter

Prijavite se na Newsletter