Pronađi karijeru iz snova

7 pitanja koja si trebaš postaviti ako ne znaš koji je posao za tebe idealan


Dina Plevnik Hajduk
22.05.2017.13:20
7 pitanja koja si trebaš postaviti ako ne znaš koji je posao za tebe idealan
iStock

sažeto

Odgovori na sedam pitanja koja će te dovesti do vizije idealne karijere


Dina Plevnik Hajduk
22.05.2017.13:20

U zemlji u kojoj je zaista teško naći posao nije lako razmišljati o idealnom radnom mjestu, što ne znači da to ne bi trebala raditi.

Prihvaćanje zastarjelih pravila koja nalažu da ne smijemo tražiti sreću već samo sigurnost, sputavaju mnoge u zapošljavanju na radnom mjestu snova, što lišava poslodavce radnika koji će sa svim srcem odrađivati posao koji netko sada radi samo zbog novca.

Ako još uvijek ne znaš koji bi te posao zaista mogao usrećiti poslušaj savjete psihologa koje je objavio ženski časopis Marie Claire, i napravi plan koji će te kad tad odvesti do tvog cilja.

1. Zbog čega ti ljudi dolaze?

Radiš li najbolje kolače u kvartu, jesu li tvoji savjeti uvijek uvriježeni ili si poznata po tome da radiš vrhunsku manikuru i uvijek znaš gdje što kupiti po najboljoj cijeni? Ono zbog čega drugi dolaze po tvoju pomoć tvoj je skriveni talent koji ne smiješ zanemarivati ni kad je karijera u pitanju.

2. Što obožavaš raditi i što obavljaš bez imalo muke?

Ako je odgovor "spavanje", prijeđi na sljedeće pitanje, no ako je riječ o pripremanju prezentacija, cupcakesa, organiziranju ormara, čišćenju, pisanju pjesama, plesu, i sličnim aktivnostima, ponovno je riječ o talentu koji posjeduješ.

3. Što si voljela raditi kao dijete?

U dječjoj dobi uglavnom radimo što nas veseli, no kad uđemo u svijet odraslih, odbacujemo snove i brojne hobije jer nam govore da se od njih ne može živjeti. Probudi dijete u sebi koje će ti možda otkriti čime bi se zapravo trebala baviti.

4. Što bi radila kada novac ne bi bio problem?

Kada bi mogla izabrati bilo koju profesiju na svijetu - što bi radila?

5. Što je za tebe najbolji posao koji možeš zamisliti i zašto?

Zapiši na papir posao ili poslove koji ti zvuče kao ostvarenje sna, a zatim dodaj razloge zbog kojih te oduševljavaju. Možda ne možeš odmah krenuti ispunjavati svoj san, ali možeš naći posao koji ima bar neke značajke tvog idealnog radnog mjesta.

6. Kako bi opisala svoj osobni doprinos svijetu?

Što ti donosiš i koje su tvoje vrline?

7. Što ti nedostaje u životu?

Ako imaš osjećaj da živiš "lažan život" i trošiš vrijeme, probaj otkriti što ti nedostaje i napokon pronaći sreću.

posao

karijera

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter