filigranska izrada

Neriješen misterij: Čemu je služio ‘Sabu disk‘, tajanstveni egipatski kotač star oko 5000 godina?

Otkriven je prije 87 godina, 1936. godine, u grobnici Sabu, koja se nalazi sjeverno od Saqqare, u Egiptu

‘Sabu disk‘

 YouTube Screenshot

Neriješeni misteriji velika su privlačnost za istraživače, pustolove i povjesničare. To mogu biti gradovi, mogu biti mitovi iz povijesti ili se jednostavno pojavljuju u svetim knjigama poput Biblije ili Kurana. Svima njima zajedničko je da nitko sa sigurnošću ne može potvrditi jesu li postojali ili se stvarno dogodili.

Slična priča je i sa"Sabu" diskom, tajanstvenim egipatskim kotačem koji bi mogao biti star 5000 godina i za koji još uvijek nitko ne zna čemu je služio. Sve oko Sabu diska ili škriljastog diska je misterij. Otkriven je prije 87 godina, 1936. godine, u grobnici Sabu, koja se nalazi sjeverno od Saqqare, u Egiptu.

Neki povjesničari smatraju da bi mogao biti star oko 5000 godina, iako se također procjenjuje da su ga Egipćani koristili tek otprilike 1640. godine prije Krista, pa bi bio nešto manje star. Bez obzira na svoju starost, Sabu disk je napravljen od minerala škriljevca, tako da je njegovu izradu morao ručno i vrlo komplicirano izraditi netko stvarno stručan. Promjera je 61 centimetar i ima središnji dio od oko 10 centimetara.

Osim toga, postoje tri ovalne rupe koje vam omogućuju da oblikujete "Y" ili trokraku zvijezdu. Disk izgleda kao neka vrsta obloge koja se omotava oko čeličnog naplatka na automobilu. Ima dizajn koji bi mogao biti prilično aerodinamičan.

Najlogičnije objašnjenje koje opravdava njegov nastanak je da je Sabu disk korišten kao spremnik za skladištenje tamjana, budući da je pronađen zajedno s drugim pogrebnim predmetima. No, to za sada nije službeno potvrđeno.

S druge strane, treba istaknuti da Sabu zapravo nije bio faraon, već visoki egipatski dužnosnik Prve dinastije, zbog čega se vjeruje da datira iz 3000 godine pr. Kr., zbog čega se vjeruje da je danas star oko 5000 godina. Vjerojatno ufolozi imaju svoju teoriju o tome tko je kada i zašto izradio ovaj predmet koji po svojim karakteristikama kao da ne pripada dobu u kojem je nastao...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 05:38