svjetska premijera

Video: Konceptni Mercedes CLA fantastičnog izgleda krcat je tehnologijom i najava je nove ‘male klase‘

Gama će se sastojati od ukupno četiri nova električna modela – coupe s četvera vrata, shooting brake i dva SUV modela

Mercedes CLA Concept

 Mercedes

Kako BMW vidi budućnost cijele serije budućih električnih automobila vidjeli smo u subotu na premijeri na Sajmu automobila u Münchenu gdje je pokazan Neue Klasse Concept, a večeras nam Mercedes pruža pogled na svoju električnu budućnost s novim konceptom CLA.

Riječ je o elegantnom kompaktnom električnom coupeu s četverim vratima poznatog naziva, a dizajn je nadahnut konceptom Vision EQXX. Ima "lice" s karakterističnom velikom osvijetljenom "shark" maskom i zanimljivo izvedena prednja LED svjetla s logotipom Mercedesove zvijezde. Govoreći o svjetlima, automobil ima i tanku osvijetljenu traku koja gotovo obuhvaća cijelo vozilo, a i stražnja LED svjetla su izvedena u obliku "trokrake zvijezde".

Nadalje, karoserija je oblikovana vrlo aerodinamično, koncept ima vrlo položeno vjetrobransko staklo koje prelazi u blago nagnuti krov, staklene površine su minimalne, a međuosovinski razmak je dulji nego kod ICE prethodnika i obećava komotniji stražnji putnički prostor.

image

Mercedes CLA Concept

Mercedes

Aerodinamični dizajn dodatno je poboljšan činjenicom da su kvake u vožnji uvučene u karoseriju, dok će zanimljivo dizajnirani kotači od 21 cola sigurno privući puno pozornost. Ostali istaknuti detalji uključuju zaobljeni stražnji kraj i osvijetljeni stakleni krov koji prikazuje animirane zvijezde.

Kabina odiše minimalističkom elegancijom koja je prožeta tehnologijom i njome dominira pet zaslona na nadzornoj ploči "Superscreen" spojeni u jednu cjelinu. Pridružuju im se kružni zasloni, koji su integrirani u ventilacijske otvore u poznatom stilu turbine. Mercedes nije ulazio u puno detalja, ali tri središnja zaslona sadrže potpuno novi operativni sustav MB.OS i navodno ih pokreće vodeno hlađeni čip iz NVIDIA-e.

image

Mercedes CLA Concept

Mercedes

Mercedes je rekao da se novi operativni sustav široke prilagodbe ispunjava sve osobne želje. Također ima virtualnog pomoćnika, pa čak i prikazuje slike iz vašeg osobnog NFT novčanika.

Koncept ima dvobojna sjedala od "Nappa" kože, detalje od aluminija i "lebdeću" središnju konzolu koja sadrži osvijetljeni držač za čaše s motivom "rebra" za hlađenje kao i bežično punjenje pametnog telefona s osvijetljenom prozirnom površinom.

image

Mercedes CLA Concept

Mercedes

Mercedes CLA Concept se oslanja na novu Mercedesovu modularnu arhitekturu (MMA) i nudit će dvije različite baterije. Osnovna je litij-željezo fosfatna, dok veća i kapacitetnija ima dizajn anode od silicij-oksida za bolju gustoću energije.

U Mercedesu su rekli da je sama baterija iznimno mala i laka zahvaljujući gradnji modula ćelija pomoću ljepila, a ne vijaka. Iako iz Stuttgarta nisu spomenuli kapacitet (gotovo sigurno je riječ o bateriji od 89,6 kWh), rekli su da se očekuje da će model imati potrošnju energije od 12 kWh/100 km i WLTP domet veći od 750 km.

image

Mercedes CLA Concept

Mercedes

Usto, CLA Concept ima 800 V arhitekturu i mogućnost brzog punjenja od 250 kW DC što osigurava domet do idućih 400 km za samo 15 minuta. Iz Mercedesa su također spomenuli mogućnost dvosmjernog punjenja koja će omogućiti funkcije Vehicle-to-Home (V2H) ili Vehicle-to-Grid (V2G).

Električni motor raspolaže s 238 PS, teži manje od 110 kg i ima "znatno manji udio teških rijetkih metala od prethodnih generacija" kažu u Mercedesu. Tvrtka je također rekla da električna pogonska jedinica ima "ekstremno visoku energetsku učinkovitost do 93 posto od baterije do kotača u vožnji na duge udaljenosti zahvaljujući pedantnoj minimizaciji gubitaka u cijelom sustavu."

image

Mercedes CLA Concept

Mercedes

Osim učinkovitog električnog pogona, koncept ima sustav poluautonomne vožnje razine 2 koji potpomaže LiDAR senzor kao i više kamera.

U nadolazećim mjesecima bit će poznato koliko će toga po pitanju dizajna zaživjeti u serijskom modelu, a izvršni direktor Mercedesa Ola Källenius rekao je: „Koncept CLA Class je preteča potpuno novog potpuno električnog segmenta "malih" modela Mercedesa.

image

Mercedes CLA Concept

Mercedes

Gama će se sastojati od ukupno četiri nova modela – coupe s četvera vrata, shooting brake i dva SUV modela.” Prema tome, to znači da će kompaktna A-klasa u električnoj budućnosti Mercedesove "male klase" postati višak...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:54