Nije malo

Udarac straga: Račun popravka Tesle od 20.000 eura pokazuje koliko električni automobili mogu biti skupi

Tesla, a potom i druge nove marke električnih vozila, imaju niz čimbenika koji povećavaju cijene kada je u pitanju popravak štete

Tesla Model Y

 Tesla

Električni automobili obično su jeftiniji za korištenje od ekvivalentnog vozila s unutarnjim izgaranjem po pitanju potrošnje energenta i održavanja. No, kada dođe do štete od sudara, popravak električnih automobila može koštati eksponencijalno više. Dok se ova priča fokusira na Teslu, vrijedno je napomenuti da drugi brendovi poput Lucida i Riviana izgleda imaju sličnih problema.

Tesla, a potom i druge nove marke električnih vozila, imaju niz čimbenika koji povećavaju cijene kada je u pitanju popravak štete. To su luksuzna vozila koja sama po sebi imaju skupe troškove popravka, a povrh toga, opcije na "aftermarket" tržištu su rijetke. Osim toga, ovi visokotehnički strojevi imaju brojne senzore u područjima koja su sklona oštećenjima poput branika.

Primjerice, YouTuber Ryan Shaw koji se bavi Teslama, kaže da je šteta na blatobranu rezultirala računom od 8701,33 dolara (8082 eura). U drugom sudaru, gdje je nastradao stražnji kraj, cijena popravaka EV-a iznosila je 23.614 dolara (21.935 eura).

Ništa od toga ne rješava još jedan veliki problem s nekim Teslama, naime, njihove integrirane baterije. Ako se jedna od njih ošteti, ne postoji način da se popravi. Vrijedno je napomenuti da i izvršni direktor Elon Musk i Tesla općenito razumiju potrebu za snižavanjem cijena popravaka.

Insider citira Muska koji je troškove nazvao “nerazumno visokim” i žalio se na situaciju u kojoj se vlasnici Tesle ponekad mogu naći. “Dakle, ako čekate da se dio popravi, osuđeni ste na mjesec dana unajmljivanja drugog automobila. To je izuzetno skupo", rekao je Musk u siječnju.

Dok se ne pronađe dugoročno rješenje, vlasnici vrhunskih električnih vozila, a posebno vlasnici Tesla, prepušteni su na milost i nemilost osiguravajućim društvima i servisima u slučaju nezgode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:34