POVIJESNA POBJEDA

Trijumfalni povratak: Ferrari prekinuo Toyotinu dominaciju u Le Mansu pobijedivši prvi put od 1965.

Povijesna pobjeda označila je Ferrarijev trijumfalni povratak u najvišu klasu Le Mansa nakon 50 godina izbivanja

Ferrari, Le Mans 2023., ilustracija

 Profimedia

Stogodišnje izdanje 24 sata Le Mansa obilježilo je povijest motosporta, nakon što je Ferrari ostvario svoju 10. ukupnu pobjedu na ovom prestižnom događaju. Proizvođač iz Maranella prekinuo je petogodišnju dominaciju Toyota Gazoo Racinga koja je uslijedila na drugom mjestu nakon hrabre borbe pred 325.000 gledatelja na stazi Circuit de la Sarthe dugoj 13.626 km.

Ferrarijev povratak u najvišu klasu Le Mansa nakon pola stoljeća bio je prilično spektakularan, s Ferrarijem 499P Hypercar #51 kojeg su vozili Pier Guidi, Calado i Antonio Giovinazzi koji je osvojio kockastu zastavu nakon 342 kruga. Toyota GR010-Hybrid #8 vozili su prošlogodišnji pobjednici Sébastien Buemi, Brendon Hartley i Ryo Hirakawa.

Ferrari, Toyota, Porsche, Cadillac i Peugeot bili su među 16 natjecatelja u segmentu Hypercara koji su se našli vodeći u nekom trenutku tijekom prve polovice 24-satne utrke koju su obilježile dramatične promjene vremena. Do jutra je postalo jasno da se radi o borbi između Ferrarija #51 i Toyote #8, budući da su njihovi suparnici imali mehaničkih problema.

U žestokoj utrci, dva Cadillaca V-Series.R pokazala su svoje performanse, osiguravši hvalevrijedno 3. i 4. mjesto, nadmašivši Ferrari koji je startao s "pole-positiona". Pobjednik klase LPM2 Oreca 07-Gibson iz tima Inter Europol Competition zaključio je ukupni poredak među 10 najboljih, dok je Chevrolet Corvette C8.R #33 iz Corvette Racinga kući odnijela trofej klase LMGTE AM.

Ferrari sada ima 10. ukupnu pobjedu i 29 pobjeda u klasi na 24 sata Le Mansa. Njegova posljednja pobjeda smanjila je razliku na FIA Svjetskom prvenstvu u izdržljivosti 2023. s Toyotom Gazoo Racingom koja je zadržala vodstvo u poretku proizvođača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:09