pogledajte video

Nekad tvornica snova danas je kuća duhova: Ovdje su se proizvodili Ferrari Testarossa i Alfa Brera

Na ispitnoj stazi gdje su nekada grmili najbolji motori priroda ubrzano preuzima prostor, a hale su potpuno devastirane

Napuštena tvornica Pininfarina

 Youtube screenshot

Napuštena tvornica Pininfarine gdje su se nekada proizvodili legendarni automobili poput Cadillaca Allante i Ferrarija Testarosse sada u ovom videu pruža fascinantan uvid u svoju prošlost, i otužnu sadašnjost. Ovaj kompleks, gdje su se nekada stvarale karoserije za Cadillac Allanté, Peugeot 406 Coupe i krov za 306 Cabriolet, te Alfa Romeo Brera i Spider, sada je zaboravljen i prazan, ostavljajući za sobom tek sjene prošlih slavnih i uspješnih dana.

Kuća Pininfarina je započela izgradnju ove tvornice 1986. kako bi izrađivala karoserije za vozila, ali danas je prostor tiho zatvoren i sablasno prazan. Cadillac Allanté, čiji je neobičan proces sklapanja uključivao slanje karoserija iz Italije u Detroit putem Boeinga 747, više ne postoji. Tvornica je također proizvodila Ferrari Testarossu nakon završetka proizvodnje Cadillaca, ali ni to nije trajalo dugo.

Dok se prostori tvornice čine gotovo nepromijenjenima, strojevi za montažu i neki od dijagrama za izradu Brere ostali su neoštećeni, sugerirajući mogućnost ponovnog pokretanja proizvodnje. No, s vremenom je napuštena tvornica postala žrtva pljačke i vandalizma, pri čemu su pljačkaši odnijeli vrijedne materijale, a ured na gradilištu završio je u potpunom neredu.

Izvana, na ispitnoj stazi gdje su nekada grmili najbolji motori priroda ubrzano preuzima prostor. Trava raste kroz pukotine na asfaltu, a zidovi su prekriveni grafitima, stvarajući nadrealan i tužan prizor. Iako su neki dijelovi tvornice ostali netaknuti, njezina sudbina ostaje neizvjesna, a nekadašnji sjaj i inovacije utonuli su u sjećanje. Vlasnik brenda Pinifarina danas je indijska Mahindra koja očigledno više nema planova s ovim pogonom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:01