SVJETSKA PREMIJERA

Mercedes pokazao karavanski T Model nove E-klase atraktivnih linija i s više komfora za putnike straga

Mercedes E-Class Wagon Estate

 Mercedes-Benz

Mercedes već gotovo 50 godina proizvodi karavane, a s novim modelom na temelju najnovije E-klase možda je upravo predstavio najpoželjniji dosad. Prethodni karavani E-klase uglavnom su bili prilično konzervativni, no nova verzija koja ove jeseni kreće u prodaju ima atletski spuštenu liniju krova koja karavanu daje stvarno dinamičan izgled.

Mogli biste reći da podsjeća na nekadašnji CLS Shooting Brake.

image

Mercedes E-Class Wagon Estate

Mercedes-Benz

Uz svu ovu priču o najnovijoj E-klasi karavan koja ima sportskiji i elegantniji dizajn, mogli biste pretpostaviti da je u tom procesu žrtvovana praktičnost. No tome nije tako tvrde u Mercedesu, jer premda novi model ima neznatno više unutarnjeg prostora, osim prostora za ramena sprijeda (koji je nepromijenjen), sada su osjetna poboljšanja po pitanju prostora za noge straga.

image

Mercedes E-Class Wagon Estate

Mercedes-Benz

Usporedba dimenzija prtljažnika starog i novog karavana pokazuje da je novi model ipak žrtvovao malo prostora za stil. Dok podaci o obujmu sa spuštenim sjedalima ukazuju da se kapacitet malo poboljšao s nekadašnjih 1820 na 1830 litara, osnovni obujam prtljažnika zapravo je manji - s nekadašnjih 640 pao je na 615 litara.

Dobra vijest je da kod plug-in hibridne verzije podnica prtljažnika više nema veliku stepenicu uzrokovanu smještajem baterije, ali je volumen opet manji nego kod standardnih izvedbi te iznosi 460 litara.

image

Mercedes E-Class Wagon Estate

Mercedes-Benz

Ponuđeni plug-in hibridni model E300e kombinira 2,0-litreni četverocilindrični benzinac od 204 KS s električnim motorom od 129 KS (95 kW) pa ukupna snaga sustava iznosi 312 KS. Dovoljno za ubrzanje do 100 km/h iz stajanja za 6,5 sekundi, dok vožnja samo na struju iz baterije osigurava doseg od 100 km.

Kasnije će se u ponudi naći još nekoliko plug-in hibridnih varijanti s benzincem i dizelašem kao i 6-cilindarski dizelaš dok će početak ponude sačinjavati benzinski i dizelski 2.0-litreni mild-hibridni motori - E200 (204 KS) i E220d (197 KS).

image

Mercedes E-Class Wagon Estate

Mercedes-Benz

Kao i limuzinska verzija i karavani E-klase se mogu opcionalno opremiti Mercedesovim Airmatic zračnim ovjesom, ali karavan ipak nudi serijski zračni ovjes straga na svim modelima.

Osim toga, sva tehnologija je identična kao i u limuzini pokazanoj u travnju, počevši od standardnog MBUX Superscreen zaslona, dok zaslon ispred suvozača može emitirati TV i video sadržaj čak i u pokretu, ali kad god vozač pokuša baciti pogled, kamera će uočiti pokret i zatamniti zaslon kako ga ne bi ometala.

image

Mercedes E-Class Wagon Estate

Mercedes-Benz

Ostala, potencijalno korisnija tehnologija uključuje Digital Key (sada i za Apple i za Android) i automatizirani sustav parkiranja, a oba dolaze standardno.. Takva se vrsta parkiranja mora obaviti s vozačem u automobilu, ali nadogradnje na daljinsko parkiranje (putem pametnog telefona) i memorijsko parkiranje (koje može pohraniti 5 različitih manevara) dostupne su na izbor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 05:04